Inflacija izmiče kontroli!

Inflacija “spiralling out of control” ili izmiče kontroli. Ne očekujte čuda od politika država, već se pripremite za težak period. Koliko vremena je bilo potrebno da izađe van kontrole, toliko će vremena biti otprilike potrebno da se inflacija vrati u 2% ekvilibrij. 🤓
Ne trebate biti Nostradamusi niti imati PhD iz ekonomije.
Bacite oko na spiralu. Samo godinu dana je bilo potrebno, od 7.mj. 2021. do 7. mj. 2022. da inflacija skoči sa 5% na iznad 8%. a od 2.mj. 2021. do 7.mj.2021. od 2% do 5% YoY. Ono što je jasno, je da promjene nisu linearne, već se mijenjaju nelinearno ovisno o egzogenim šokovima. Nekada je monetarna politika tj. centralna banka mogla predvidjeti kretanja jer međuodnos kamata, novčane mase u optjecaju i inflacije bio dosta prediktivne prirode tj. quasi-linearan.
Danas, u otvorenim globalnim ekonomijama postoji veliki broj vanjskih šokova koji mogu utjecati da se inflacija povećava ili smanjuje nelinearno, neovisno od djelovanja monetarne politike.
Par primjera:
Pandemija 2020. zbog lockdowna je imala deflacijske pritiske zbog smanjenja globalne potražnje.

 1. mj. 2020. imali smo negativne cijene nafte na NYME do rekordno visokih samo godinu dana poslije.
  Blokade u lancima nabave i rast cijena transportnih troškova.
  Invazija na Ukrajinu i divljanje cijene plina i energenata.
  Realno gledajući, iznenađen sam da situacija nije puno gora i dalje smo imali ekonomski rast globalno.
  Uz sve što se događa, biti će dosta teško u kratkom vremenu obrnuti spiralu.
  Nismo pronašli adekvatnu zamjenu za ruski plin na razini 🇪🇺. Svi pričaju o zamjenskoj ponudi, ali nitko ne priča o cijeni koja će doći kad svima bude trebala zamjenska ponuda.
  Potražnja plina⬆️= cijena plina ⬆️
  Čak i da ne budu nove tenzije s Rusijom tj. da se ne zatvori Sj. tok, ovo je dovoljno da drži inflaciju na visokoj razini do proljeća – sve dok je potražnja za plinom visoka.
  A ako se skroz zavrne pipa – onda ne bu dobro.
  Nisu mi jasni ovi iz 🇪🇺, da li netko razmišlja dva koraka unaprijed i da u godini dana nisu napravili nikakav rezervni plan.

Dejan Kovač