Izniman vikend u Neumu uz Neum Underwater Film Festival 2022 

PN: Publika, žiri, pobjednici  i izvođači na plavom tepihu uz miris mora Neum Underwater Film Festival 2022

Drugi po redu Neum Underwater Film Festival održao se u Neumu s odičnom publikom i projekcijama 26 selekcioniranih podvodnih filmova, čemu je istog dana u 17 sati predhodio popratni program i projekcije studentskih filmova. Publika je svoje zadovoljstvo iskazivala pljeskom nakon projekcije svakog filma. Festival različit od postojećih filmskih festivala,ugostio je kako studente, amatere, tako i profesionalce u podvodnom snimanju te prošlogodišnjeg pobjednika u kategoriji Najbolji podvodni film Garetha Bartletta i ovogodišnje autore iz cijelog svijeta čime je Neum Underwater Film Festival potvrdio poziciju Neuma i Hercegovine svjetskim središtem podvodnog filma.

Dobrodošlicu gostima i žiriju Festivala poželjela je u ime Organizacijskog odbora izvršna producentica Julijana Mikulić Jurković, a Festival je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Neum gđa. Danijela Matić.  Općina Neum je pokrovitelj Festivala te je pomogla i podržala projekt od samog početka svojim ljudskim i materijalnim kapacitetima. 

Ono što je oduševilo i organizatore Udrugu  Standard, žiri ali i publiku je da su imali priliku pogledati filmove , osim novih autora i imena, i nove filmove autora s čijim radom su se upoznali na prošlogodišnjem Neum Underwater Film Festivalu, i to iz SAD-a, Italije, Švicarske, Španjolske…

Prvu izbornu filmsku noć prikazano je 26 filmova finalista od Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Francuske, Italije, Brazila, Velike Britanije… Jedinstveni filmovi podvodnog svijeta,pokazali su osim ljepote i bogatstva podvodnog svijeta kroz različite scenarije umjetnika i amatera i zanimljive ekološke podvodne priče, a nisu izostale ni podvodne provokacije, publici u Neumu na festivalu a i gledateljima kooji su Festival pratili putem prijenosa u živo je jasno o čemu pričamo.
Filmovi su prikazali ljubav i strast prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju, ali i zdravlju kako ljudi tako i stanoovnika podmorja.
Jedan dio autora kroz podvodne filmove uspješno pokušava doprijeti do svijesti ljudi vezano za zagađivanje okoliša od strane čovjeka, u ovom slučaju podvodnog svijeta.

Odluke međunarodnog žirija Neum Underwater Film Festivala 2022

Međunarodni žiri Neum Underwater Film Festivala sastavljen od profesionalaca različitih zanimanja u sastavu  Nikša Kaleb, svjetski i olimpijski rukometni prvak, ali i profesionalni ronilac; Mike Frankel, fotograf iz Arizone, koji je slikao prvu američku turneju Beatlesa 1964. godine, umjenik koji je bio na bini Woodstocka i napravio povijesne fotografije nalazi se u Underwater fillm festival žiriju; Yaakov Rubinsten, izraelski glazbenik, volinista, koncert majstor nekoliko nekoliko europskih poznatih simfonijskih orkestara; Tomislav Franjo Šušak, zagrebački glazbenik, producent i ronilac;

Jurgen H. Gangoly, direktor agencije “The Skills Group“jedne od najvećih agencija za PR i komunikacije u Austriji i strastveni ronilac, nagrađivani podvodni fotograf; Ante Džono, predsjednik Hrvatskog  ronilačkog kluba Neum, dugogodišnji ronilac i pripadnik vatrogasne postrojbe Neum;

Vinko Ćemeraš izniman glazbenik, broj 1. na hrvatskom The VOICE-u; Tamara Bekčić, direktorica i suosnivačica Chapter 4 Communication Consultinga u Beogradu donijeli su sljedeće odluke:

1. Najbolji podvodni Eko film je „WATER UNDER WATER VISION“ redatelja

LORENZO MOSKIA iz Itallije. Pobjedika je proglasila Anita Vlašić šefica kabineta Federalne ministrice kulture.

2. Najbolja kamera podvodnog filma „REEF REFLECTION“  redatelja BLANE HENDERSONa, SAD-e. Odluku žirija priopćio je Antonio Beus predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju.

3. Najbolja originalna muzika Neum Underwater Film Festivala 2022 je film  „LIKE A BRIDE“ redateljaFRANCESCO CABRAS, Italija priopćila je predsjednica Općinskog vijeća Neum Danijela Matić.

4. Najbolji film Festivala međunarodnog fesivala podvodnog filma je „TIGER SHARK KING“ redateljaCLAYTON CONN, SAD. Odluku žirija prenijela je Izvršna producentica Julijana Mikulić Jurković.

Program Neum Uderwaater Film Festivala svojim nastupom obogatili su Vinko Ćemeraš, pobjednik popularnog glazbenog showa “The Voice Hrvatska”, Neumske mažoretkinje, plesna skupina Paganini i istarska glazbena skupina Le Chicks. 

Radni dan Neum Underwater Film Festivala uz ekološko-edukativne radionice Podvodni svijet

Drugi dan festivala bilo je radno, uz održavanje radionice„Podvodni svijet“.  Korisna predavanja koje je vodio Goran Stojkić producent Bonka i Mario Jerkić predsjednik ronilačkog kluba Pirk Ardea.

Goran Stojkić je detaljno uveo sudionike u korištenje opreme za snimanje te pravilan izbor svijetlosti u podvodnom snimanju, korištenje kako sunčeve svijetlosti tako i posebne rasvjetne tehnike u podvodnom snimanju i fotografiranju, koje je potaklo žuustrinu i razmjenu mišljenja i iskustava svih nazočnih.

Mario Jerkić je detaljno uveo sudionike u temu „Rizici i sigurnost u ronjenju“ koja se odnosi na ronilačku opremu, uvjete ronjenja, prirodne i vještačke opasnosti, rizike vezane za zdravlje i ponašanje ronilaca kao i izbor posebne opreme.

Praktični dio dana profesionalni ronioci iz Neuma, Čapljine i Hercegovine proveli su s zainteresiranim amaterima i profesionalnim snimateljima podvodnih filmova u moru, uz detaljno upoznavanje s opremom, svjetlom i sigurnosti pri ronjenju i snimanju, ali i uzajamnim ulogama koje ima svaki tim pri podvodnom snimanju.

Kako sa završetkom festivala kreću pripreme za novi Neum Underwater Film Festival direktor Festivala Ivo Mikulić kaže kako je zadovojan širenjem tima i interesa kako autora iz zemlje i inozemstva, tako i članova žirija, neumskih volontera, publike na samim projekcijama te interesom da i sami postanu autori podvodnih filmova što između ostalog i jeste cilj Međunarodnog festivala podvodnog filma Neum. „Upoznavanjem domaćiih autora i autora iz inozemstva razmjenjena su znanja, iskustva,  te su se upoznali i s važnim segmentom promocije čime se ostvarujenapredak vezan za još veći budući broj kvalitetnih podvodnih filmova “ kazao je Mikulić.