Foto: Tatjana Šaler-Olujić

Autor: Aleksandar Olujić

Jutros, 24. kolovoza 2022. u 5 sati i 10 minuta, Centar 112 dobio je dojavu o urušavanju objekta u Frankopanskoj ulici u Sisku. Odmah po dojavi na teren su izašli vatrogasci, a policija je blokirala ulicu. Radi se o urušavanju krova zgrade u blizini željezničkog i autobusnog kolodvora, koji je pao na ulicu. Zgrada je bila teško oštećena u potresu i u njoj nitko nije stanovao. Izgrađena je početkom 20. stoljeća u secesijskom stilu i pročelje joj je bilo ukrašeno brojnim ukrasima, a imala je veliku ambijentalnu vrijednost.

U urušavanju, srećom, nije nitko stradao. 

Nakon vijesti o urušavanju ove zgrade po društvenim mrežama mogu se pročitati brojni komentari u kojima građani izražavaju svoje nezadovoljstvo stanjem nakon potresa i strah da bi se sličan scenario u Sisku mogao ponoviti, a posebno su zabrinuti za sigurnost djece pošto uskoro počinje nastava.

O urušavanju zgrade se oglasio na svojoj službenoj stranici i Grad Sisak, suvlasnik iste, čiju objavu prenosimo u cijelosti:

Jutros se u Frankopanskoj ulici urušio krov kuće, koja je od potresa označena crvenom naljepnicom kao neupotrebljiva i predviđena za rušenje. Iako je zgrada u privatnom vlasništvo, te je jedan vlasnik privremeno smješten u Osijeku, a drugi u kontejnerskom naselju, Grad je postavio skelu kao privremeno rješenje, izradio elaborat za uklanjanje i prijavio zgradu kao prioritet za uklanjanje s obzirom na izuzetno loše stanje objekta. S hitnim uklanjanjem se složila i građevinska inspekcija te je Državni inspektorat, prema našim saznanjima izdao rješenje o uklanjanju, no to je svojom intervencijom blokiralo Ministarstvo kulture.

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture je pročelje objekta proglasilo bitnim te su najavili da će prije rušenja obaviti radove radi podupiranja pročelja. Međutim, nikakvi radovi nisu obavljeni te je rušenje zaustavljeno sve do jutros kada će se vjerojatno aktivirati državni Stožer i pokrenuti sustav za uklanjanja opasnih građevina. Urušavanje krova je ipak poslužilo lešinarima kao odlična prilika za foto poziranje.

Foto: Tatjana Šaler-Olujić