Bartolovo u Hrastovici 2022.- Cjelodnevno slavlje  nebeskog zaštitnika, Isusovog apostola, kršćanskog mučenika  

Novinar: Antun Petračić

Sveti Bartolomej, u nas uvriježen kao sv. Bartol, jedan je od 12 Isusovih apostola, izravni svjedok Gospodarevih čuda,  propovijedanja, širenja i navještenja Božje ljubavi, a progonitelji  kršćanstva  ogulili su mu kožu i odrubili glavu. Spomendan ovog sveca-mučenika je 24. kolovoza, a župna crkva  posvećena u Hrastovici, gdje je ovaj nadnevak ujedno dan toga prvog  i najbližeg petrinjskog  prigradskog mjesta. Domaći ljudi  i njihovi brojni gosti tradicionalno Bartolovo u Hrastovici za 2022.  slavili su cijeli dan i dobar dio večeri.

Zbog koronovirusa  nisu održavane  svečanosti na koju su naviknuli u ovoj župi, pa je ovogodišnje štovanje nebeskog zaštitnika trajalo s peterostrukim programom i pučkim feštanjem duboko u noć. Po ustaljenom redu godišnjih nositelja organizacije Bartolovog, sada je  na red  domaćinstva  došlo Hrvatsko planinarsko društvo Sv. Duh, u suradnji s Mjesnim odborom, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje.

 -Naš ovogodišnji blagdan dočekali smo s ugrađenim magistralnim vodovodnim cjevovodom uz glavnu prometnicu od ulaska do izlaska iz sela. Još slijedi projektiranje mreže za tri seoska predjela, a ugrađuju se i razvodne šahte. Uređen je  naš čuveni izvor pitke vode Bartolovac, preko Grada je obojana metalna ograda i uređen  okoliš, a na ogled za upoznavanje javnosti stavljen je sačuvani originalni  kamen iz 1905.  s  natpisom „Uređeno po želji L. pl. Labaša“ – kaže  Mladen Korečić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora. Pokazuje i na obližnju obnovljenu Čitaonicu, kojoj slijedi završnica radova, te stavljanje u funkciju.   

Svjedoci smo  kako su ovdje na česmi usred sela, s montiranom klasičnom slavinom, žeđ utolili i osvježenje našli sami Hrastovčani, kao i  putnici-prolaznici.

Mještani priželjkuju i kanalizaciju, a s druge,  južne  strane crkvenog brda, blizu Narodnog doma Stjepana Radića, i ovogodišnje Bartolovo dočekao je  započet, ali nikako dovršen vatrogasni dom sa spremištem seoskog DVD.  Dva njihova vozila parkirana su usred zidova  s gredama  bez krovišta, a  iz Grada stižu obećanja i o pomoći za ovu potrebu.

Sa sjeverne strane podno župne crkve sv. Bartola već godinama dominira velik bijeli križ u spomen poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama  Hrastovice, a tu je polaganjem vijenaca, cvijeća i svijeća započelo  obilježavanje Bartolovog 2022.   Među   više  izaslanstava Županije i same Hrastovice,  iz Grada Petrinje predvodila je  gradonačelnica  Magdalenom Komes.

Po sportskom programu, u organizaciji NK Sloge, Hrastovica, na njihovoj Šoder grabi odigran je  tradicionalni malonogometni turnir s devet momčadi, a pobjedničkog Caffe bara PJ.

Već 21. godinu tradicija Hrastovice su  Bartolovski susreti folklora, sinoć održani u društvenom domu Stjepana Radića, oštećenom u potresu, ali popravljenom i saniranom uz  veliko zalaganje mještana i donatora. Donatori iz tih teških post potresnih dana, a osobito KUD-ovi, koji su izravno pomogli  KUD Hrastovička gora, pozvani su na zahvalno prijateljsko okupljanje pjesme, plesa, pučke tradicije, narodnog bogatstva, odora i nošnji…  U dugačkom programu lokalnog i autohtonog svojih krajeva i zavičaja pokazala su, nakon  otvaranja domaćeg KUD-a (uz zahvale i pozdrav predsjednice Ljiljane Sigur)  Kupinečki Kraljevec, Čuntićanka ( Hrvatski Čuntić),  Ledina (Gašinci), Turanj (Karlovac), Bratinečko srce ( Jastrebarsko) i Lipe ( Sisak). Za  završnu večernju feštu na otvorenom  bili su zaduženi dečki iz sastava Condori, Vrbovec.

Naravno jučer se slavilo i crkveno, uz dvije mise u privremenom smještaju montažne barake pokraj župnog doma. Nakon oštećenja u katastrofalnom potresu u prosincu 2020. crkva Sv. Bartola je zaključana i zbog sigurnosti nedostupna, ali sa skorašnjim početkom  obnove, najavio je sisački biskup mons. Vlado Košić na svečanoj blagdanskoj  misi, dok je onu popodnevnu služio donedavni župnik fra Dragan Grizelj.  Sadašnji upravitelj fra Mate Bašić, zajedno s trajnim đakonom Vjekoslavom  Uvalićem, predvodio je molitvu uz hrastovački bijeli spomen križ.

Crkveno obilježavanje  nebeskog zaštitnika Hrastovice i okolnih sela ove župe, opisuje PS portal u posebnom, naknadnom, odvojenom idućem prilogu iz Petrinje.

Fotografije: Antun Petračić