Pjesnička večer posvećena Nikoli Tadiću u Hrvatskoj Kostajnici

Autorica: Marija Krupić

U  petak, 26.kolovoza, u Hrvatskoj Kostajnici održana je književna večer  sa pjesnikom Nikolom Ninom Tadićem.

Nina je rođen 6.12.1943. u Hrvatskoj Kostajnici. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu filozofiju i komparativnu književnost. Prvu pjesmu objavio je 1971. u časopisu Tlo. Danas živi u Sisku, a do sada je objavio dvadesetak knjiga pjesama.

Prvu zbirku Kostajnici 1993., a iz koje je pjesma, pod čijim se naslovom odvijao pjesnički susret – “Hoću li opet umjeti naći put u zavičaj”, objavio je kao mapu, u suradnji sa Davorinim Radićem, kostajničkim akademskim slikarom.

Izbor pjesama iz Nikolinog opusa napravila je Marija Krupić, koja je ujedno bila i voditeljica programa, istaknuvši na početku: …“ jednom sam negdje napisala da smo mi Kostajničani  za Kostajnicu vezani rođenjem, krvlju, grobovima najmilijih… tako je i Nina u svakoj svojoj zbirci, bez obzira kako se zvala: Zagrebačka filozofska škola, Voltaireov vrt, Sisački kolodvor ili Pad Segestike… a bilo ih je dvadesetak, isticao tu povezanost sa Unom, Kostajnicom i njenim krajolikom. Razumjela sam tu snažnu vezu koja je  dar i prokletstvo, zato je i odluka o odabiru  pjesama  iz opusa Nikole Tadića, za ovu večer, samo i jedino – Kostajnica.“ Konačno, u pjesmi  Boraveći često na dnu rijeke, Nina Tadić je napisao: Teško natovaren u djetinjstvu//Krajolikom koji ne gubi ljepotu//Uz njega vezan poput čamca rastrzanog valovima Une// Znao sam da je ta ideja ta slika//U biti moja žarka želja za ljepotom//Blagi začetnik umjetnosti.

Nikoline  pjesme sjajno su interpretirali Ines Konjevod, Damir Ducić i Zena Mikulić, uz pratnju Tvrtka Račića, prof gitare, koji je izveo Preludij br.1, Heitora Ville Lobosa i  Preludio Tristόn, Maxima Diego Pujola.

Ovu pjesničku večer organizirao je Ogranak Matice hrvatske Hrvatska Kostajnica u suradnji sa  Društvom prijatelja knjige Milivoj Cvetnić, a Kostajničani su s oduševljenjem pozdravili svoga pjesnika, ispunivši vrt hotela Central do posljednjeg mjesta.ž