Što je novo oko obnove od potresa na Banovini

Autor: Marjan Gašljević

Danas 27. kolovoza 2022. godine 20 mjeseci poslije razornog potresa koji je razrušio naše gradove Sisak, Petrinju i Glinu te sva okolna sela i naselja saborski zastupnik MOST-a izabran u našoj VI izbornoj jedinici Nikola Grmoja i županijska vijećnica Skupštine SMŽ iz Petrinje Luce Gašpar Šako na Sisačkoj šetnici Slave Striegla održali su tiskovnu konferenciju o stanju obnove od potresa na našem području te manipulacijom podatcima oko obnovljenih objekata.

Što nam imate novog kazati oko obnove od potresa na području u kojem mi živimo? Zaskočili smo pitanjem gospodina Grmoju. Naravno, i on i gospođa Gašpar Šako priznali su da, na žalost, nemaju kazati ništa do li gole činjenice da se na Banovini oko obnove ne dešava gotovo ništa osim što vladajući svakodnevno proizvode neke podatke kojima žele prikazati da obnova, jednostavno, juri. Govore neki dan na konferenciji o obnovljenih gotovo 3 600 objekata ali ne o i jednom novosagrađenom. Tako ispada da je „novoobnovljeni objekt“ i onaj kojemu je ugrađena samo jedna cigla u dimnjak a gospođa Gašpar Šako spominje i neobjašnjivo mijenjanje tzv. „crvenih listica“ u „zelene“ i to praktički preko noći. Navodi i razlike u pristupu plaćanja režija za stanovnike koji žive u kontejnerima u vlastitom dvorištu pored kuća s „crvenim listicama za rušenje“ koji sami plaćaju troškove struje i vode razliku od građana koji žive u kontejnerima unutar kontejnerskih naselja.

I ako Stožer za obnovu sastanči svaki tjedan zastupnik Grmoja smatra odgovornim i proziva isključivo resornog ministra Paladina i Predsjednika Vlade Plenkovića jer je Stožer, ili bi trebao biti, samo  operativno tijelo za provođenje obnove.

U i oko obnove Banovine, dakle, ništa novog, a do kada ni to se ne sluti i ne zna. Možda, kako kaže Grmoja, tek promjenom vlasti što je, po njemu, vrlo izvjesno.

Tiskovna, kao svaka tiskovna, uvijek ima aktualnosti koje su često aktualnije od teme. Današnja uhićenja širom Hrvatske u kojima se sumnja na muvanje 100 milijuna kuna iz INA-e, po Grmoji, je stara stvar gotovo još od dvijetisućite godine koje je sada, iz tko zna kojih razloga, došla na vidjelo i ako je o tome MOST govorio davno ranije. Praktički zaključuje da je opasnije prokazati kriminal nego sudjelovati u njemu.

Upitah ga što mi savjetuje, kao bivšem visokom časniku HV-a, oko eventualnih putovanja u Srbiju obzirom na ova arlaukanja srbijanskog vodstva spram Hrvatske i njezinih veterana. Siže odgovora, što sam i sam znao, je: „Ne putujte nikud jer ako Vas ova hrvatska vlast bude branila odnijeli ste gaće na štapu kao i mnogi hrvatski branitelji do sada. Što su, na koncu, odgovornima za sva zla počinjena u Hrvatskoj u Srbiji učinili do sada? Mogu li, bar, hrvatski logoraši i sada trideset godina kasnije obići mjesta gdje su ih utamničili, mučili, a mnoge i ubili, a da ne govorimo o nestalima kojima se grobišta još ne znaju.“

Spomenula se i demagogija Premijera oko cijena električne energije. Hrvatska 2/3 potreba namiruje iz svojih izvora čemu, stoga, priča i samohvala oko francuskih cijena? Ako se priča o HEP-u koji je u Hrvatskoj monopolist i enormno zarađuje čemu onda sva ta silna reklamiranja istog tog HEP-a. Smrdi li to na neku novu Fimi mediju, pita se Grmoja, a pitamo se, bome i mi i ako ta i takva  pitanja nije baš pruputno postavljati i propitivati.

Na koncu, i ta naša nesretna Banovina, još uvijek pokazuje ožiljke srpske agresije koje se mogu vidjeti na svakom koraku. O tome se ne govori slično kao ni o opstrukciji vladajućih oko svih aktivnosti oko sanacije oštećenja u potresu pa imamo samourušavanje objekata ( neki dan u Sisku ) koje se ne spominje a papiri čuče u Ministarstvu kulture. Moramo li, na žalost, čekati da netko strada da bi se, eventualno, birokracija trznula.