Nakon dvije godine odgode zbog korone i potresa: Senjakom odzvanjala 16. Bošnjačka večer folklora i sevdaha!

Novinar: Antun Petračić

Petrinjskim predjelom Senjakom sinoć su odzvanjali prepoznatljivi zvukovi  tradicionalne bosanske glazbe, plesa, sevdaha i sličnog glazbenog ugođaja,  domalo dvosatnog programa održanog u novoj gradskoj sportsko-školskoj  dvorani Mate Lovraka. Nakon dvije godine stanke zbog korone, pa potresa, svoju 16. bošnjačku večer folklora i sevdaha organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, uz pokroviteljstvo Grada i osobno gradonačelnice Magdalene Komes.

-I kao Petrinjac i kao Bošnjak, ponosan sam i radostan da se naš petrinjski narod može ovako i ovdje malo razveseliti, zbližiti i družiti. Želimo da naši Petrinjci znaju kako u našem gradu žive Bošnjaci, koji su uvijek spremni pomoći i svima ostalim građanima Petrinje – kazao je predsjednik VBNM Hajrudin Kulašić.

Već treći mandat na čelu je Vijeća povelike nacionalne zajednice Bošnjaka Grada Petrinje, s novim post potresnim prostorom u dva spojena kontejnera u  privremenom naselju takvih nastambi  na ulazu u Mošćenicu.

-Ured smo opremili, namjestili i osposobili za  normalno djelovanje 15 članova Vijeća, a čini mi se da su sada bolji uvjeti nego onih  kod  Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog, u zgradi nakon potresa srušene  u središtu grada – dodaje predsjednik Vijeća Bošnjaka cijelog  područja Petrinje.

Na 16. Bošnjačku večer folklora i sevdaha za  2022. došli su gosti iz srodnih udruga Siska i Zagreba, čelnici srpske i makedonske nacionalne zajednice,   a na kraju je gradonačelnica  prigodnim darom zahvalila izvođačima iz BiH, članovima KUD-a Kozara iz Kozarca, rodnog mjesta predsjednika Vijeća Hajrudina Kulašića.    

A on je za nastupno otvaranje, predstavljanje i pozdravljanje nazočnih u dobro popunjenom gledalištu novog velikog prostora (ovakve dosadašnje Večeri održavane su u sada teško oštećenom Hrvatskom domu, na drugom kraju grada) odjenuo  originalnu bošnjačku narodnu nošnju svoga zavičaja. Na nj je ponosan i vezan, kao što je  godinama života i rada u Petrinji postao kod sviju poznat, cijenjen i znan sugrađanin, k tome i sudionik  Domovinskog rata.

Mladi folkloraši iz susjedne države u više izlazaka  na parket dvorane izvodili  su spletove  muslimanskih plesova  Sarajevske male i velike i Božičke igre, te Čoček. a  još su nastupili  pjevači Mehmed Goražda,  uz svoju harmoniku Pavao Anić i samostalna  glazbenica  Laura Sučec. 

Pitali smo H. Kulašića ima li  njihovo Vijeće  kakvih obveza glede skorašnjeg otvaranja džamije i Islamskog vjersko-kulturnog centra u Sisku, gdje  će doći i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan? 

– Ne, nemamo, to je svečanost  s državne razine i nije predviđeno  naše službeno uključivanje. Pojedinačno je na svakom Bošnjaku njegova  osobna volja i  želja  za odlazak u Sisak 8. rujna – kaže Hajrudin Kulašić.