Petrinja ne zaboravlja krvavi rujan 1991. –  Dani su sjećanja na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu 

Novinar: Antun Petračić

Onih rujanskih dana 1991. godine, tragičnih, stravičnih, krvavih, smrtnih, razarajućih, prognaničkih i svih inih kasnije proživljenih i doživljenih ratnih trauma, patnji i nesreća – stanovnici svakog sela, naselja i samog grada Petrinja nikada ne zaboravljaju, ni neće, pamtit će zauvijek.

Po jesenskoj tradiciji u ovo vrijeme opet smo i za 2022. u rujanskim Danima sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu grada Petrinje, te razaranje našeg grada u rujnu 1991.

U organizaciji Grada Petrinje i suorganizaciji više gradskih udruga ratnih veterana, dragovoljaca Domovinskog rata, branitelja  iz Hrvatske vojske i policije, i župe sv. Lovre, za ovogodišnji  rujan dogovoreno je i pripremljeno  niz spomen manifestacija, komemoracija, sjećanja, odavanja počasti, misa zadušnica…

Dani sjećanja 1991. – 2022. počeli su 2. rujna kod ratne Skele spasa preko Kupe u Nebojanu, središnja manifestacija održat  će 16. rujna, a 21. rujna svi ćemo se podsjetiti na  isti nadnevak 1991. kada je počela četverogodišnja srbočetnička okupacija i sve do oslobodilačke operacije Oluja nasilni izgon 25.000 Petrinjaca. Organizirano će se posjetiti spomen obilježja masovnih grobnica „Slomljenih golubica“ kod Vile Gavrilović, Nove bolnice, na polju Marinka i groblju sv. Benedikt u Petrinji, te u Glinskoj Poljani i Komogovini. Koncem ovog rujna  MUP je nositelj  obilježavanja  obljetnice napada pobunjenih Srba na policijsku postaju u Petrinji i Dana policije, blagdana sv. Mihovila.

Cjelovit program Dana sjećanja tijekom rujna  2022. organizatori su objavili u javnost.

Do sada je  najmasovniju  manifestaciju 3. rujna organizirala  HVIDR-a Petrinje  svojim 18. godišnjim sportskim susretom branitelja iz cijele Hrvatske. Na poziv Petrinjaca odazvalo se oko 300 sudionika iz 34 udruga s pripadnicima postrojbi Domovinskog rata, a odmah su dolazak   u Petrinju  počeli polaganjem vijenaca i svijeća na spomenik pukovnika Predraga Matanovića i suboraca na Senjaku.

Glavno mjesto cjelodnevnog okupljanja bilo im je Gradsko kupalište uz Kupu,  gdje  su otvoreni susreti i održana natjecanja u visećoj kuglani i boćanju, te u osam kotlića  kuhanje graha za objed svih natjecatelja. Tu su na proglašenje najboljih i dodjelu priznanja pristigli sportski ribolovci s nasipa Petrinjčice i malonogometaši iz Balona na stadionu Mladosti.

U visećoj kuglani prvak je HVIDR-a Petrinja, iz koje je  najbolji pojedinac Vid Nikolić, u malonogometnom memorijalu Predrag Matanović pobjednik je UDVDR Kostrena (strijelac Alen Netoušek, sv. Lovro, Petrinja,  vratar Petar Rajić, Bjelovar, igrač Damir Brkljača, Kostrena), u boćanju UDVDR Jarmine,  ribolovu  UHVDR Budaševo, a u kuhanju graha HVIDR-a Bjelovar.  Izvan konkurencije svoju kotlenku skuhanog  lovačkog graha, kao popunu i dodatak službenom natjecanju, pridodao je predsjednik HVIDR-a  Petrinja Antun Pintar.