Budičina proslavila Malu Gospu uz pozive: Župnik fra Mate Bašić na upoznavanje i razumijevanje, predsjednik VMO Mijo Boltužić za postavljanje kamera nadzora brzine

Novinar: Antun Petračić

Jučerašnji blagdan rođenja Isusove Majke, Blažene Djevice  Marije, u katoličkom puku slavljen kao Mala Gospa, nebeske zaštitnice mnogih mjesta, u Hrvatskoj čak 44, uključujući i Varaždinsku županiju. Od davnina posebno štuju u Budičini, zbog čega je 8. rujan dan toga sela na području Grada Petrinje, rastegnutog uz državnu prometnicu prema Hrvatskoj Kostajnici. 

Na taj blagdan već po tradiciji slavi se sveta misa u seoskoj kapelici Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, pokraj svetišta polažu vijenci i svijeće na spomenik za čak 90 mještana poginulih u Drugom svjetskom i sedmero u Domovinskom ratu te završi zajedničkim druženjem. Tako je u Budičini bilo jučer popodne i pred večer.

Prvi puta na Malu Gospu misno slavlje predvodio je fra Mate Bašić, od sredine prošlog mjeseca novi župnik za Hrastovicu, u čiju nadležnost spadaju i vjernici Budičine. Na ulazna vrata crkvice ovog  sela  postavio je obavijest o svojim željama i nakanama, s rasporedom misa u Hrastovici, Budičini  i filijalama Taborištu i Križu Hrastovačkom, kao  i u župi Sv. Ivana Pavla u Petrinji, kojoj je također upravitelj.

„Dvostruki“ župnik fra Mate Bašić sada nedjeljom služi čak šest misa: u 7, 10. i 18,30 sati u matičnoj crkvi u Ulici Gromova u Petrinji,  Budičini u 8,30  i Hrastovici u 11,30 h, a u Taborištu i Križu naizmjenice svake druge nedjelje u 17 sati. 

– Stalo mi je da svake nedjelje priliku za sv. Misu ima što više župljana. Uistinu, svakome želim donijeti Krista i svakome služiti te pomalo upoznati svakog župljana i sve župe, pa vas molim za strpljenje… Molim za razumijevanje i da mi oprostite ako nekada po svojoj slabosti i ja nešto krivo učinim ili u nečemu pogriješim…Posebice mi je stalo da svi jedni druge vodimo prema Nebu, sve više prema Bogu… Ako vidite da sam umoran samo me sjetite da je moje mladomisničko geslo: Da mi se trošit i istrošit za duše vaše – u poslanici župljanima dviju zajednica kojima upravlja, pisano se obratio fra Mate Bašić.

Nakon mise i propovijedi mladi svećenik je vodio i molitvu ispred spomenika  s imenima višebrojnih  žrtava 2. svjetskog rata iz obitelji Bakić, Jurić, Kovačević, Krpan, Kutlić, Malović, Mikulić Mlađenović, Mrazovac, Mrmić, Nikić, Oroz, Paunić, Puškić, Vučimilović,  pojedincima Prijić, Pucović, Remeta, Štajcar, Šterk, Vujasić, Adamović, Laktašić, Miočinović, Mitar… kao i poginulih u Domovinskom rati iz obitelji Kožić, Mrazovac, Pavičić, Mikulić, Jajčinović,  Boltužić i Grbešić.

Više izaslanstava odalo je štovanje svim žrtvama iz dva rata, u ime Grada Petrinje zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo i predsjednik Gradskog vijeća Robert Polanščak, kao i Vijeće mjesnog odbora, čiji je predsjednik Mijo Boltužić.

–U Budičini se živi živo, u 69 obitelji s oko 200 ljudi, nakon potresa vratilo se 90 posto mještana, među kojima je 30-tak posto umirovljenika. Uglavnom su popravljena sva oštećenja dimnjaka, iz sredstava EU  čekamo najavljenu obnovu našeg društvenog doma koji nije za upotrebu. Poznati smo po pčelarenju, šest ih je velikih, imamo četiri jaka govedarska OPG-a i sve uvjete za zdravu, ekološku poljoprivrednu proizvodnju. U DVD aktivni su vatrogasci, ali je u mirovanju KUD Budičanka. Naše kuće s dvorišnim ulazima–izlazima protežu se duž intenzivno prometne državne ceste prema granici s BiH, a osobito frekventne i opasne petkom i nedjeljom popodne. Kroz takvo dugačko naselje nemamo ni metra nogostupa, što uvećava  ionako veliku opasnost, pa smo zatražili stavljanje policijskih  kamera za nadzor brzine vozila. Čekamo ih za spas života – kaže Mijo Boltužić.