Naočigled raste nova zgrada Prve osnovne škole Petrinje: Dovršenje do Božića 2023., nastava s drugim polugodištem 2024.!

Novinar: Antun Petračić

Oni nisu Kinezi, ni mravi, ni pčele, ni dabrovi….(nižite sami dalje slične radišne, marljive, vrijedne, kvalitetne, uporne…) nego naši najrođeniji, muškarci iz srca Hrvatskog Zagorja.  Govorimo o  skupini domaćih  građevinaraca ( oko 50 ih je na svome  poslu) koji od sredine  lipnja svakodnevno, s radnim subotama ( kakva je bila i ova protekla) naočigled prolaznika po središtu Petrinje nevjerojatno brzo grade, podižu i uzvisuju armirano-betonsku konstrukciju buduće nove Prve osnovne škole.

Prepoznatljiva povijesna prosvjetna zgrada sagrađena 1862. godine teško je oštećena u potresu i predstoji joj temeljito saniranje i prenamjena korištenja, a preko puta njenog dvorišta i Srnakove ulice, na novoformiranoj k.č. br. 2009. (499) k.o. Petrinja,  naočigled ( još jednom ponavljamo ovu riječ) mijenja se i nadopunjuje izgled gradilišta. Njegovim obzorjem svakodnevno vladaju tri neprekidno „zaposlena“  visoka krana, uz  još često pristigle  duge cijevi za izravno u „šalunge“ ulijevanje tekućeg betona iz specijalnih auto-cisterni.

A sa spomenutim kranovima ne upravlja se iz njihovih visokih kabina iznad najviših krovova okolnih kuća, nego lako i brzo  ravna sa zemlje ili već dovršenih betonskih terasa, uređajem preko prsiju kraniste, kakav je ovdje Vladimir Prižeta.

– Za ovaj posao sam naučen  i osposobljen, radim ga sedam godina, a kuća i obitelj su usred Hrvatskog Zagorja – doznajemo od  majstora iz okolice Kumrovca. U Petrinji je dio skupine operativnih radnika  građevinske tvrtke Mip-cro iz Ivaneca, glavnih  izvoditelja radova za mađarsku tvrtku Mega-logistic,  čiji su stručnjaci stalno na ovom velikom gradilištu usred našeg grada, pa  neprekidno i borave,  sa smještajem u Hrastovici.  

Prvog dana  lipnja ove godine svečano je  položen  kamen temeljac buduće Prve OŠ čiju izgradnju u  cijelosti   financira Republika Mađarska. Tri mjeseca kasnije ovo gradilište obišli su najodgovorniji čelnici Sisačko moslavačke županije i Grada Petrinje: župan Ivan Celjak i zamjenik Mihael Jurić te gradonačelnica Magdalena Komes. 

-Učenici ove škole do potresa su pohađali nastavu u objektu u centru grada, radi se o jednom od najstarijih objekata u odgojno-obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj. Na tom objektu izvršili smo mjere hitne stabilizacije u iznosu od otprilike 650.000 kuna, a novi školski objekt gradi se sredstvima koja je osigurala Mađarska. Cijeli postupak vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Mađarska je osigurala donaciju za izgradnju škole i dvorane u iznosu od 25 milijuna eura, a Grad Petrinja je uz pomoć Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije pripremio gradilište za početak radova, kako bi gradilište bilo prikladno i radovi tekli normalno.
Nova škola osiguravat će prostor za 20 razrednih odjela i u njoj će se odvijati jedno smjenska nastava. Novi objekt bit će na tri etaže. U prizemlju će se nalaziti kuhinja, blagovaonica, osam učionica. Ova škola imat će školsku sportsku dvoranu i još jednu dodatnu malu dvoranu. Na prvoj etaži bit će  prostor za administrativno osoblje, zbornica, ured ravnatelja, učionice.  Isto tako na zadnjoj etaži, na drugom katu bit će učionice i prostor za rehabilitaciju. Cijeli objekt bit će prilagođen osobama koje su teže pokretljive, sanitarni čvorovi će biti prilagođeni osobama s invaliditetom, škola će imati dizalo – kazao je župan Celjak.

U obilasku gradilišta još se doznalo kako će školska dvorana imati teleskopske tribine sa 150 sjedala, nositelji gradnje iz mađarske tvrtke Mega-logistic najavljuju  dovršenje do Božića 2023. godine, pa bi se osnovci u središte Petrinje mogli vratiti s drugim polugodištem školske  2023/2024.  

Naravno, s ovakvim tijekom gradnje prezadovoljna je gradonačelnica Magdalena Komes, a još više ravnatelj Prve OŠ Robert Groza.

– Svi mi u Petrinji svaki dan prolazimo kraj ovog gradilišta, pratimo i gledamo te se veselimo svakom danu kada vidimo kako škola napreduje, da radovi idu prema planu i vidimo napredak. U svoje ime, u ime svih naših učenika, roditelja i nastavnika te učitelja, mogu izraziti veliko zadovoljstvo što radovi napreduju takvim tempom. Naši osjećaji su uvijek pomiješani kada dođemo na ovo gradilište jer vidimo našu staru školu koja nam je jako prirasla srcu, ali s druge strane vidimo da se ovdje gradi i da raste nova škola koja označava početak jedne nove ere u Petrinji, novog razvoja školstva i znamo da će to biti dobro za sve nas, učenike, roditelje i sve učitelje –  kazao je ravnatelj Robert Groza.

Boraveći neki dan u našem gradu Ivan Celjak još je naveo županijske projekte koji se rade na području  Petrinje.

-Do sada smo obnovili šest školskih objekata: OŠ Mate Lovraka, OŠ Dragutina Tadijanovića, gdje smo zadnju etažu uredili za potrebe Učiteljskog fakulteta, obnovili područne škole u Mošćenici, Češkom Selu, Hrastovici i osnovnu školu u Jabukovcu. Trenutno potpisujemo ugovor s izvoditeljem radova za obnovu OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i isto tako za područnu školu u Nebojanu. U tijeku su radovi na zgradi Pulmologije, na zgradi Interpretacijskog centra baštine Banovine, u kojoj je  prije potresa bila  smještena i Glazbena škola. Uskoro očekujemo otvaranje ponuda za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja, a prije nekoliko dana smo predstavili i projekt prenamjene objekta kojeg je tvrtka Gavrilović darovala Srednjoj školi Petrinja, gdje očekujemo početak radova u studenom. Sisačko moslavačka županije je vrlo aktivna na području Grada Petrinje i zadovoljstvo nam je čuti mještane da su sretni i sa sanacijom prometne infrastrukture, ali isto tako i dinamikom radova. Upravo takvo njihovo zadovoljstvo daje nam dodatnu energiju da budemo još aktivniji i da što prije vratimo djecu u matične objekte, u njihove novouređene škole-zaključio  je župan I. Celjak.