U Viduševcu održana još jedna smotra ljepote

Autorica teksta i fotografija: Katica Gašljević Tomić

U nedjelju, 11. rujna, održana je već tradicionalna smotra izvornog foklora – 18. Angelska nedjelja  u Viduševcu. Domaćin je bila KUU „Viduševac“, a nastupile su još  tri kulturno-umjetničke udruge koje njeguju narodne pjesme, plesove i običaje svoga kraja – KUD Netretić, KUD Sinj i KUD Seljačka sloga Graberje.

Sudionici su se u narodnim nošnjama okupili u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog, a pridružila im se u ime župana dr. Sanja Štingl Vlašić te gradonačelnik grada Gline Ivan Janković. Domaći župnik vlč. Nikola Majcen služio je sv. misu, a svirali su i pjevali članovi i članice viduševačke udruge. Kako je vremenska prognoza bila neizvjesna, a vrijeme prevrtljivo, odlučeno je da se folklorni nastupi udruga s otvorenog  presele pod krov. Pripremljena je pozornica u natkrivenom prostoru uz restoran „Brioni“. Okupilo se popriličan broj gledatelja.

Nazočne je pozdravio Slavko Crnković, dugogodišnji predsjednik KUU „Viduševac“ , uporni i neumorni  organizator svih dosadašnjih smotri.  Kratko se obratio i gradonačelnik Ivan. Janković, a izraze potpore njegovanju baštine i nacionalnog identiteta uputila je i dr. Sanja Štingl Vlašić.   

Svojim su se raznolikim programom – pjesmom i plesom, najprije predstavili domaćini. Nakon njih nastupili su Sinjani, zatim Netretić te KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja.  Može se reći da su članovi svih udruga u svojim nastupima dali  sebe –  u lijepoj pjesmi, u svirci, u složnom plesu i u glasnom „vriskanju“.

Na kraju programa g. Slavko Crnković uručio je zahvalnice i prigodne poklone predstavnicima udruga koje nastupile, a zahvalio se i svima onima koji su nesebično pomagali u radu Udruge. Zabavni program je, uz nastup sastava „Narodni dar“, nastavljen dugo u noć. Ljubitelji pjesme i plesa nisu se dali smesti kad je iz prijetećih oblaka počelo žestoko sijevati, grmiti i lijevati obilna kiša jer nevrijeme je kratko trajalo. Tko je bio „za“, mogao je lijepo u svježoj večeri razgaliti dušu  jer pjevalo se i plesalo…

Dogodilo se još jedno podsjećanje na Angelsku nedjelju koju su slavili naši stari. Uvijek  me se duboko dotaknu ti čisti grleni glasovi, jednostavni stari stihovi, skladni koraci kola… U njima se sažeo  čitav ovaj naš mukotrpni život – trenuci radosti, i ljubavi, i nade, i snova, i tuge, i poraza…Posebno su dirljivi bili Graberčani koji su se sakupili, zasvirali, zapjevali i zaplesali nakon dosta vremena. Možda niste znali, ali njihovo je selo teško nastradalo u potresu. Pjesma je zapravo bila molitva  koja se uzdiže, otkinuta iz dubine srca, s te puste i zaboravljene Banovine koju zavičajem zovemo, sve do nebeskih visina… Željna je ova voljena zemlja blagoslova, života i radosti…