Crkvena dvorana sv. Lovre služi i za  svjetovne potrebe Grada Petrinje: Prve jesenske probe održali PZ Lira i HPD Slavulj!

Novinar: Antun Petračić

Fotografije: Antun Petračić i facebook HPD Slavulj

Poslije  razornih potresa koncem prosinca 2020. godine, dobrotom župnika sv. Lovre, dekana Petrinjskog dekanata, prečasnog Josipa Samaržije, u dvorištu župne kuće vjeronaučna dvorana  Pastoralnog centra kardinal Franjo Kuharić koristi se i za svjetovne potrebe Grada Petrinje. Gubitkom prije potresnih prostorija u Domu za starije i nemoćne osobe i Pučkom otvorenom učilištu -Hrvatskom domu, novo sigurno, prikladno, opremljeno i prihvatljivo privremeno mjesto za tjedne probe i nesmetane pripreme imaju Pjevački zbor Lira i HPD Slavulj. Ovdje također redovito dolaze članovi Šahovskog kluba Petrinja (predsjednik kojeg je upravo župnik Samaržija).

Jučer popodne ovdje su se najprije okupile gospođe iz zbora Lira,  na večer mješoviti pjevački zbor Slavulj, a između njih  održana je uobičajena šahovska srijeda. Članovima dvaju  pjevačkih zborova ovo su  bile prve probe za novu sezonu 2022/2023., uz puno planova i želja za nastavak pjevačko-zborske glazbene kulturne  tradicije Petrinje.

– Hvala župniku za ustupljeni prostor sat vremena  srijedom popodne. Današnjoj prvoj jesenskoj probi  nazočno je osam od ukupno 15 članica, a pripremamo se za prvi nastup početkom listopada,  gostovanju  u Popovači u Ustanovi  odraslih osobi s psihičkim problemima. Glazbeni nastup uz doniranje  humanitarne pomoći dogovorila je naša dirigentica Luana Komlinović – kaže Katica Kušan, predsjednica PZ Lira.  

– Već je spremljeno nekoliko vreća odjeće i druge pomoći, a do odlaska u Popovaču  imat ćemo i šivači stroj, za kojeg su tamo jako zainteresirani. Pjevat ćemo im petrinjske i druge pučke pjesme, kao i napjeve koje znadu korisnici ove ustanove – o prvom jesenskom nastupu ove ženske udruge  govori  umjetnička voditeljice L. Komlinović.  

PZ Lira je, inače,  totalno dragovoljno amatersko društvo jer ove godine nisu u sustavu proračunske potpore, pa se okupljaju i pjevaju iz ljubavi i osobnog zadovoljstva, a volonterka je i njihova  dirigentica. Na prvu  probu  donijela je  i vlastitu harmoniku.  

– Za 2022.  nismo predali  godišnji  program rada s kojim se  sufinancira preko   proračuna Grada Petrinje, a to  nam se  neće dogoditi  za slijedeću 2023. – veli Katica Kušan.

Poznatije, brojnije, puno starije ( od  godine 1864.) organizirano i  uzorno  je Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj, čiji se mješoviti pjevački zbor također ove srijede sastao  na prvoj probi. U velikoj su žurbi i potrebi jer ih već idući vikend, 24. i 25. rujna, očekuje službeni nastup na 55. susretu hrvatskih pjevačkih zborova 2022. u Poreču. Petrinjci zastupaju svoj grad i Sisačko-moslavačku županiju, a  natjecat će se među 13 sličnih zborova iz cijele Hrvatske. Slavulj  rijetko izostaje s ove tradicionalne priredbe, a ovogodišnji  odlazak u Poreč „izborili“ su programskim  kvalifikacijama u župnoj crkvi sv. Lovre  21. lipnja.  Sada love vrijeme za  pojačanu pripremu, nova proba opet im je ovaj petak na večer, te intenzivno i izvanredno idući tjedan.

– Proteklo  ljeto nije nam prošlo u fjaci i neradu. Sredinom lipnja gostovali smo na otoku Krku, s  obilaskom  otočića Košljuna kod Punata, a misom u krčkoj katedrali i još posebnim duhovnim koncertom. Naš dječji zbor sudjelovao je  na smotri školskih zborova Djeca Petrinje u srcu, u Zagrebu smo bili gosti Tamburaškog orkestra Gaj,  koncert održali u bazilici sv. Kvirina u Sisku, te Uskrsni koncert u sv. Lovri, a u svečanoj procesiji pridružili se i proslavi Lovrenčeva  – na glavne protekle sezonske nastupe podsjetio je predsjednik Slavulja Željko Crnković. 

 Neprekidno od  svibnja 1995. našim „slavuljima“ dirigira i programski usmjerava maestro Josip degl’ Ivellio, koji je i na sinoćnju prvu probu uredno i na vrijeme stigao iz Zagreba.  Odmah smo mu čestitali na ovoljetnom, u hrvatskoj  kulturnoj javnosti  izuzetnom umjetničkom uspjehu:  na Korčulanskom ljetu dirigiranju  komične opere u tri čina Opsada Korčule, engleskog  skladatelja i orguljaša Samuela Arnolda, nastale  prije 235 godina, a vezane uz stvarni događaj 1571.   Glavna osoba  za rekonstrukciju djela, adaptaciju s engleskog na hrvatski jezik i muzikološko istraživanje – upravo je – Josip degl’ Ivelllio.

S puno očekivanja, a prepuni iskustava  sa sličnih ranijih susreta hrvatskih  pjevačkih zborova, čiji su početni festivali održani u Petrinji, idućih sedam dana puno posla predstoji i maestru i mješovitom pjevačkom zboru.

Sinoć su pjevači-putnici dodavali i 110 kuna vlastitog udjela za troškove u Poreču.