Ekonomska politika nekada i danas

Povijest je učiteljica života.😇

15. kolovoza 1971. Nixon je zamrznuo cijene i promjene plaća.

Američka javnost je vjerovala da ih vlada spašava od dizanja cijena i krize tečaja izazvane politikama u inozemstvu. Politički, Nixonove akcije bile su veliki uspjeh. Zvuči poznato? 😄

Nixonov šok se općenito smatra političkim uspjehom jer je kratkoročnom politikom uspio osvojiti izbore u 1972., ali ekonomskim neuspjehom u donošenju recesije 1973.-1975., stagflacije 1970-ih i nestabilnosti plutajućih valuta.

Ma da ne postoji 100% konsenzus oko ekonomskih implikacija i ne mogu se ograničavanja cijena gledati jednostrano, većina istraživača smatra da su ovi potezi bili uvertira u eru velikih stopa inflacije u narednoj dekadi, jer su dodatno reagirali drugi svjetski energetski proizvođači, te je bio ekonomski rat putem embarga.

Iako je povijest učiteljica života, danas globalna ekonomija je puno dinamičnija i puno kraćem vremena je lakše napraviti supstituciju između proizvoda i usluga.

No, ljudska priroda ili priroda političara je i dalje ostala ista. Da bude bolje nije se promijenila od Sokrata, te će se napraviti sve da se ostane na vlasti.

Tako da nije svatko tko vas tapka po leđima prijatelj, niti onaj koji vas kritizira neprijatelj. Isto vrijedi i za ekonomske politike. Volimo dobiti novac od države, samo pitajte se uvijek uz koju cijenu.🤔

Jer cijena je bitna…

Vrijeme pokazuje da cijena jedino i je bitna. Slobode i/ili proizvoda. 😇

#cijena

Dejan Kovač