Petrinja ne zaboravlja krvavi ponedjeljak 16. rujna 1991. – Zbog jake kiše izostala hodnja  Kolone sjećanja, imena 598 žrtva Domovinskog rata pročitana na misi zadušnici u sv. Lovri

Novinar: Antun Petračić

Topli, sunčani, kasno ljetni-rano jesenski ponedjeljak 16. rujna 1991. u povijesti  Petrinje pamti se, i ne zaboravlja, kao dan velikosrpskog, oružanog ratnog napada tzv. JNA i domaćih pobunjenika s Banovine uz pridošle četnike  iz Srbije, u rušenju i uništavanju grada, stradavanju građana-civila i masakra hrvatskih branitelja.

Iz tadašnje kasarne Vasilj Gačeša granatirani su gradski predjeli, Mošćenica i preko kupski Brest, pokraj Vile Gavrilović i Nove bolnice zarobljeno je i odmah strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde, u bolnicu Sisak dovezeno  je 40-tak ranjenih branitelja i civila… Hrvati su hvatani po gradu i odvođeni u zarobljeništvo u Glinu, u tvornici Gavrilović pogođen je rezervoar s 87 tona amonijaka, a za gašenje požara izdajnička JNA nije dozvolila ulazak u grad vatrogascima iz Zagreba…

Ovog petka navršila se 31. godina od  tog zločinačkog krvavog 16. rujna 1991., a u Petrinji održana središnja manifestacija obilježavanja Dana sjećanja 1991.- 2022. na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Petrinje te razaranje  grada u rujnu 1991.

Prijepodnevni učestali  jaki i obilni pljuskovi kiše s bujicama vode, djelomično su promijenili  predviđeni tradicionalni program. Od sv. Lovre kroz grad  nije se prohodalo dugačkom Kolonom sjećanja do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima  na Senjaku. Tu su uz pune vojne počasti izaslanstava udruga ratnih stradalnika, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko moslavačke županije, grada Petrinje, nacionalnih manjina i drugi  položila vijence i svijeće. 

U župnoj crkvi sv. Lovre sisački biskup mons, Vlado Košić služio je misu zadušnicu, u sklopu koje su  učenici OŠ Mate Lovraka, Nina Cvjetković, Marta Martić, Nikol  Pezić, Ines Jurić Murtić, Lucija Kadečka i Lana Pezić pročitali imena svih 598 petrinjskih žrtava iz Domovinskog rata.              

Na središnji Dan sjećanja 1991.-2022. Petrinja je u prostorijama Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata na bivšem željezničkom kolodvoru dobila novi izložbeno-galerijski prostor. U  preuređenom nekadašnjem skladištu uz prvi kolosijek ukinute  pruge, izloženi su od potresu sačuvani i potom spašeni eksponati od kojih je ogranak Matice hrvatske Petrinja složio prepuno izvornih dokumentarnih  svjedočanstava o Domovinskom ratu na svome području.

Galerija nosi ime 12. domobranska pukovnija Petrinja, stalna izložba nazvana Ne zaboravimo-Dani sjećanja!, već su je ranije u proširenom obliku vidjeli u Petrinji, Vukovaru i Kninu, a po potrebi ustupit će mjesto budućim novim izložbama i svakim drugim sličnim namjenama. O sadržaju  sadašnje postave kazivao je i izložbu otvorio član MH Domagoj Bernić, suautor ovih povijesno-dokumentarnih izložaka uz Vladu Krpana, Zvonimira Martinovića i pokojnog Hrvoja Bešlića.

Na novom zapaženom poduhvatu značajnom za cijelu kulturu Grada Petrinje, udruzi ratnih veterana Domovinskog rata čestitao  je zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, prostor blagoslovio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a u spomen obilježavanja 16. rujna priključila se i skupina hrvatskih branitelja udruge Slunj, Cetingrad i Rakovica. Kao i lani na ovaj dan, skuhali su 250 porcija vojničkog graha i pridodali friško pohane pogačice. Predsjednik prijateljske udruge Tomislav Magdić uručio je predsjedniku petrinjske udruge Zlatku Iskriću komplet knjiga o Domovinskom ratu, autora Ivana Strižića.

Program Dana sjećanja 1991.-2022. nastavlja se u Petrinji  već 21. rujna i narednih dana, sve do kraja rujna, zaključno s blagdanom sv. Mihovila, Dana policije.