Foto: Antun Petračić

Novinar: Antun Petračić

Koje li razlike od vremena današnje nedjelje i protekla dva dana i noći, petka i subote.

Nakon dvodnevnog „potopa“, današnja nedjelja osvanula vedra, sunčana, malo hladovita, ali za neprepoznati onih prethodnih (preko)mokrih 50 sati. Popularni meteorolog Zoran Vakula piše u medijima da nikada do sada, a mjerenja su sustavno dan za danom neprekidno od 1949. godine, tolika količina oborine kao ovog petka i subote nije pala u središnjoj Hrvatskoj, u koju spada i petrinjsko područje.

Stalni naleti „slapova“ kiše u dijelovima Petrinje uzrokovali su bujične urbane poplave, a izraženi pljuskovi u gornjem toku rijeke Kupe s visokim plavnim valom sada prijeti donjim područjima Pokuplja, uključujući i petrinjski sliv.

Iz Hrvatskih voda stalno izvješćuju o stanju Kupe oko Karlovca, oko podneva ove nedjelje  vodostaj je premašio osam metara iznad normale, a ta silna vodena masa sada se valja nizvodno i tijekom nastupajuće noći zahvatit će Petrinju i Sisak.

Na mjernom mjestu u Farkašiću danas u 13 sati zabilježeno je 781 cm, u podne je bilo 776, a jutros u 7,00 sati vodostaj iznosio 750 cm.

U nas su u pripravnosti gradske žurne službe, aktivan je i Stožer civilne zaštite, ali su zabrinuti  građani, najviše oni uz prvo susjedstvo nasipa Kupe i Petrinjčice. S terena se javlja kako radnici vodoprivrede boks-barijerama na dva mjesta ojačavaju gradilišta uz Kupu gdje traje rekonstrukcija terena nakon potresa. Takva ogromna iskopina je i na Šetalištu Eduarda Genera, s lijeve strane nasipa  Petrinjčice nadomak utoka u Kupu, ali tu danas prijepodne nije bilo ni jednog znaka izvanredne  obrane od poplave.

Foto: Antun Petračić

Na nedalekom gradskom kupalištu užurbanost vlasnika čamaca u spašavanju plovila i odvoženja na sigurno, voda u stalnom porastu poplavit će veliku pozornicu s koje nisu uklonjene podne daske ni skinuta zaštitna cerada, ostali su „neevakuirani“ i kompleti drvenih stolova i klupa uz njih…  

Bivši dugogodišnji čuvar ovog prostora, veliki znalac Kupe i susjed kupališta Željko Grčić- Beli kaže kako  Kupa stalno raste, tijekom noći vodni val ovdje će se dovaljati i tada vidjeti sve posljedice. Ovakve brige nisu danas morile dvojicu ribiča kojima je visoka razina omogućio pecanje iz nabujale Kupu s ruba kupališta, gdje nikada ne bi mogli za ljetnog niskog vodostaja.

Foto: Antun Petračić

Za sada nema nikakvih naznaka vodne opasnosti iz korita Petrinjčice. Od banovinske ilovače voda je žuta i zamućena, nivo je povećan, ali duboko ispod ruba nasipa, uz kojeg se po Šetalištu Kajetana Knežića betonira vodno obrambeni betonski zid. Istovremeno, traje i cjelovita obnova prometne dionice uz desetak kuća ovog šetališta. O izgledu i učinku ove novosti uz popularni nasip, u komentarima na društvenim mrežama Petrinjaca različita su mišljenja i ocijene.

Proteklo dvodnevno žestoko kišovito nevrijeme s nasipa je jedino odlomilo veliku granu stabla lipe, simbola dugačkog gradskog šetališta i turistički znak cijele Petrinje.