Predstavljanje projekta ‘Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad’ Udruge SVE za NJU, 28. rujna u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji

U srijedu, 28. rujna 2022. u 10 sati u Osnovnoj školi Mate Lovraka, na adresi Ulica Mirka Antolića 18, Petrinja, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU predstavit će nacionalni projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“.

Na ovom nagrađivanom projektu ove će godine sudjelovati preko stotinu osnovnih i srednjih škola, odnosno 40 tisuća učenika diljem Hrvatske. Cilj je projekta senzibilizirati učenike o važnosti zdravlja, te potaknuti njihove majke na pravovremene kontrolne preglede.

Prilikom predstavljanja, na konferenciji za medije okupljenima će se obratiti predstavnica udruge SVE za NJU, Ljiljana Vukota, ravnateljica OŠ Mate Lovrak, Ankica Krnjajić Magdić kao i predstavnici lokalne gradske vlasti.

Projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ udruga SVE za NJU osmislila je s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju udruga. Projekt je prvi put  proveden 2017. godine u Glini. Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

„Projekt se provodi se s ciljem osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti, što značajno smanjuje šanse za izliječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecan na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje, stoga smo osmislili projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji i pomažu nam da ih potaknemo  na redovitije kontrolne preglede“, ističu u udruzi SVE za NJU.

Projekt je 2017. godine nagrađen na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. godinu od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću.