Obnovljeni satovi povijesti o Domovinskom ratu: Osmaši Prve osnovne škole Petrinje prvi u novoj Galeriji 12. domobranska pukovnija

Novinar: Antun Petračić

U sklopu Rujanskih dana sjećanja 1991.-2022. u novom prostoru Udruge ratnih veterana – veterani Domovinskog rata Grada Petrinje 16. ovog mjeseca otvorena je Galerija 12. domobranska pukovnija Petrinje, a u njoj su desetak dana kasnije prvi gosti bili učenici Prve OŠ Petrinja. 

U razgledu tematske izložbe Ne zaboravimo- dani sjećanja, jedan od izraženih eksponata, hrvatski branitelj u ratnoj vojnoj odori, posebno je zainteresirao Ivana Koricu i Damjana Bučara. Ovi dječaci su osmaši najstarije gradske osnovne škole, a skupa sa svojim vršnjacima iz a. i b. razreda nazočili su satu povijesti u tome novoobnovljenom dijelu bivšeg željezničkog kolodvora.

Pri dolasku ih je pozdravio predsjednik Udruge veterana Zlatko Iskrić i uveo u galeriju s trajnom postavom originalno povijesno-dokumentarnih sadržaja vezanih uz Domovinski rat na području Grada Petrinje.

Na prvi nastavni sat izvan njihovih razreda dovela ih je profesorica povijesti Marica Jozić, a tematsko predavanje održao hrvatski branitelj iz petrinjskih ratnih  postrojbi, sada tajnik  udruge RV-VDR Petrinje, Zvonimir Martinović. 

– Ovdje, na novom mjestu nastavljamo praksu održavanja satova povijesti kakve smo imali i prije potresa u srušenoj zgradi u Gajevoj ulici ili odlazeći izravno u razrede petrinjskih škola. Spašenu i sačuvanu izložbenu građu prenijeli smo u ovu našu novu galeriju i upućujemo poziv ostalim školarcima za dolazak na  ovakva predavanja – rekao je Z. Martinović- Mika.

Po nastavnom programu,  Domovinski rat je posebna obvezatna tema povijesti u osmom razredu, a na izložbu-predavanje u Udrugu veterana došlo je  40 učenika dvaju razreda Prve OŠ. Njihova profesorica  povijesti  kaže kako se dijelovi Domovinskog rata obrađuju po godištima, a završnica  u osmom razredu, pa je izložba Udruge veterana s izvornim eksponatima o ratu u Petrinji posebno zanimljiva, aktualna, važna, korisna i poučna.

– Mi smo od Ministarstva znanosti  i obrazovanja dobili certifikat s pravom predavanja po osnovnim školama o ratnim zbivanjima u Domovinskom ratu, jer sadašnji mladi i buduće  generacije moraju  znati da je bio nametnut, pravedan i obrambeni – prvim učenicima posjetiteljima  izložbe i sata povijesti  u novoj  Galerije  12. pukovnije naglasio je Z. Iskrić.  

A sadašnje preuređeno i obnovljeno nekadašnje željezničko skladište, godinama zapušteno i uništavano, brzo je postalo stalno mjesto okupljanja ne samo veterana Domovinskog rata nego i njihove djece i ostalih mladih Petrinjaca. Njima  je udruga omogućila provođenje viška slobodnog vremena uz stolni tenis, šah i druge igre, a ustupanje prostorija za svoje skupove moguće je i ostalim udrugama Grada Petrinje, pa ih je nekoliko iskoristilo ovakvu ponudu i priliku.