Autor: Marjan Gašljević

U Briselu sveprisutni ministar gospodarstva Filipović za kojeg mu šef nije siguran kako mu je ima pa onda ni ja, izložio je svoj ( hrvatski? ) plan za plin s kojim je nekoliko dana ponosno uz punu potporu šefa si mahao po Hrvatskoj. Hladni europejci plan su odjebali s objašnjenjem: „A znate, to bi vam ugrozilo čitavu Europsku uniju.“ Ne shvaćaju ti jebeni, hladni i proračunati europljani da je hrvatski plinski biznis itekako isplativ. Bar za nekoga. Mogli su, eto, zajebati Putina pa kupovati od njega kubik plina ( a on bi bio sretan ) po 19 nečega pa ga prodavati svojim građanima po 210 isto takvog nečega. Jebote, možda to i rade?

Sve u svemu File je odradio svoju rolicu i vraća se doma. Osim ako se nije zadržao pred nekim briselskim semaforom? Ma može on tamo stajati dovijeka osim ako ga USKOK ili DORH ne zovne kao šefa mu i ministra prethodnika mu te još neke „velike ribe“ da ih priupita, ako ima muda ( ha, ha ) oko prodaje nafte Mađarima ali i oko plinskog biznisa, a ono im Plenki „uvali“ Filetov plan.

Bakice iz tih „institucija“ imaju trenutno važnijeg posla. Posla oko kojeg ovisi budućnost Nacije. Makar COVID potvrde ne vrijede već mjesecima ipak su se sve snage bacile da se „pohvataju“ kriminalci koji se nisu cijepili a dobili su tu famoznu potvrdu. Obzirom na broj „COVID kriminalaca“ biti će posla idućih dvadesetak godina, a onda na red, u hrvatskom pravosuđu red se zna i uvijek poštuje, a onda na red dolazi plinski i naftni biznis.

Na marginama stravičnih događanja oko COVID potvrda spominje se i zastrašujuća činjenica da su nad kninskim vojarnama zamijećeni nepoznati dronovi. Nepoznatog porijekla, vlasništva, namjene i namjere. Zamijetili su iz neki postariji pastiri s okolnih brda u dokolici čuvanja ovaca te izučeni u „onom mračnom sistemu“ dojavili viđeno organima sigurnosti koji su promptno reagirali obavijestivši javnost da o dronovima nad Kninom nemaju pojma. Ova umirujuća izjava bila bi daleko kompletnije da se o njoj očitovao stručnjak za dronove i sve ostalo što leti, pliva, a posebno, puza slavni Bane Jaglac. Narod bi bio totalno umiren za razliku od provocirajuće, na rubu terorizma, izjave novinara Šprajca koji tvrdi kako naši profesionalni špije ne mogu neotkriveni falsificirati putne naloge, a da ih se ne otkrije kako bi tek onda otkrili takve sofisticirane letjelice, a kamo li njihove namjere. Protiv zračna obrana, naravno, nije vidjela ništa, a i da jest koga briga. I sada baba Joka i njezine kolegice vise po kninskim balkonima i terasama s teglama ajvara i kiselih krastavaca ( na iskustvu one babe iz Ukrajine koja je teglom krastavaca srušila neprijateljski avion ) ne bi li se i one proslavile u bubnule koji dron. A onda bi strašni Bane došao u Knin, darovao babi Joki buketić jaglaca i stručno objasnio svekolikom puku o čemu se radi.

Putin u Rusiji, kažu, luduje. Uvećao je Majku Rošu za 15 %. Jedni tvrde da je prolupao, drugi da ima neku opaku boleštinu a treći da će uskoro zveknuti ili će ga njegovi krknuti. Sve u svemu, prema pisanju naših novinara Putinu se ( a i Roš ) dobro ne piše. Trenutno napisati nešto pozitivno o Rusiji u hrvatskim medijima nije nimalo uputno. Čak i ako spomeneš „da će biti na zimu velika zima“ gledaju te, kao svojevremeno, mrskog jugonostalgičara.

U Hrvatskoj, naravno, ima i radosnih vijesti. Nogometni spasitelj ( dok ga nekom ne uvale za nešto milijončića ) Livaja se je javno zakleo da će Hajduk večeras na Rujevici pregaziti Rijeku. Ostalo je malo visjeti u zraku da li je mislio na rijeku koja teče riječkim ulicama ili onu Rijeku, NK.

Baniju/Banovinu je, pak, opet, nakon nekoliko lakših, zdrmalo 3,6 po Richteru. Nema veze, ono par ljudi što je tamo ostalo naviklo je na svakojaka drmanja, a, u stvari, upitno je imali se što još uopće tamo srušiti. Možda je Paladina i u pravu s ovakvim „ubrzanjem“ obnove?