ZKM Čitanje kazališta: Svjetlo pada – Light Falls

Zagrebačko kazalište mladih poziva vas na prvo Čitanje kazališta u novoj sezoni, četvrtak, 6. listopada u 18h,  dvorana Polanec.

Tribina se održava ususret premijeri predstave SVJETLO PADA / LIGHT FALLS Simona Stephensa u režiji velikog Janusza Kice.

Čitanje kazališta otvaraju dr.sc.Tihana Klepača s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta i Vedrana Klepica kao vodeći glas ženskog dramskog autorstva mlađe generacije.

Tribina je posvjećena kontekstu suvremene britanske drame, analizi dramaturgije koju ćemo gledati uprizorenu te strukturama unutarnjih i vanjskih dijaloga, iskustvima čitanja sugovornica. 

Autor i voditelj tribine je pisac i novinar Srđan Sandić.

Ulaz slobodan.

Drama Svjetlo pada (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda  i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž.  A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi.
Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi.