Kestenijada 2022 – praznik kestena, tradicije, glazbe, gastro i eno ponude u Hrvatskoj Kostajnici

Hrvatska Kostajnica, 8. listopada 2022. – Župan Ivan Celjak, je obišao najznačajniju turističko-kulturnu manifestaciju bisera Pounja, tradicionalnu Kestenijadu.

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici jedna je od najvećih manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tijekom jednog vikenda posjeti je do 50 000 ljudi iz raznih dijelova Lijepe naše i susjednih zemalja.

Ovogodišnja  Kestenijada slavi  svoju 25. obljetnicu i posvećena je prije svega  promociji domaćih izlagača. Obiteljska gospodarstva predstavila su svoju prebogatu ponudu zainteresiranim gostima, a njihovi su nositelji iskoristili prigodu za i aktivno sudjelovanje u izlaganjima na temu “Izazovi energetski učinkovite poljoprivrede na području Banovine i Pounja“.

Temelj Kestenijade su svakako tradicionalni kestenjari, koji na otvorenom plamenu u „dagarama“, kako se ovdje naziva peć za pečenje kestena, peku kesten iz bogatih okolnih šuma. Ali, u ponudi su i kolači od kestena, slastice i jela svih vrsta, dok se posjetiteljima nudi i bogat zabavni program. Tijekom dva dana ovog vikenda u Hrvatskoj će Kostajnici nastupiti pedesetak KUD-ova, moći će se vidjeti i kuburaši, mažoretkinje, za djecu je osigurana zabava, a večeri tradicionalno završavaju koncertima najpopularnijih glazbenika.