Foto: Antun Petračić

Novinar Antun Petračić

S početka  jeseni u rujnu 1991. velik dio tadašnje Općine Petrinje već je bio pod okupacijom tzv. JNA i pobunjenih i odmetnutih Srba s Banovine i pridošlica iz Srbije.  Od 21. rujna  neprijatelj je nasilno zauzeo  glavno  gradsko područje, ali je sve  do prvog tjedna listopada ostalo obranjeno prigradsko naselje Nova Drenčina.  Tek 6. X. 1991. agresor je  tenkovima  JNA nadvladao otpor hrvatskih branitelja, koji su se povukli preko Kupe, a okupatori iz osvete i mržnje zapalili kuće i imanja Novodrenčana. 

Sjećanje na ovo stradanje, uz spomen na poginule mještane  Mirka Vidovića, Nikolu Miščevića i Nikolu Jelekovca, kao i još uvijek nestalog Martina Malnara, obilježava se svakog 6. listopada. 

I na ovogodišnji  spomen dan, na spomenik četvorici Drenčana, njihova rodbina, izaslanstvo Grada Petrinje, predstavnici braniteljskih udruga dragovoljaca i veterana i političkih stranaka položili su vijence i svijeće.

–Bili smo nedovoljno naoružani i preslabi za silni nalet i jakost neprijatelja, kojem smo ipak pružali otpor koliko smo mogli.  S Olujom smo se nakon četiri  godine dugog progonstva vratili u sve spaljeno i totalno uništeno, iznova sagradili i obnovili, a novi udes doživjeli katastrofalnim  potresom. Od prijeratnih 130 domaćinstava sada je 80 naseljeno, a 40 devastirano u katastrofalnoj prirodnoj nepogodi. Još nije sagrađena ni jedna kuća s crvenom oznakom, a oštećen je  i 1,3 kilometar  nove kanalizacije. Naš je prioritet: najprije obnoviti kuće, a potom  sanirati odvodnju – kaže Mladen Škrinjar, branitelj iz 1991., a sada predsjednik Vijeća mjesnog odbora Nove Drenčine. Uz spomenik poginulih i nestalog molitvu su vodili župnik Preobraženja Gospodnjeg Damir Ceković i  Damir Kunić, vikar ove župe i sv. Lovre u Petrinji. Odmah potom, oba svećenika   služila su  svetu  misu zadušnicu u društvenom domu Nove Drenčine.