Ministrica Vučković i župan Celjak na mednom doručku u OŠ Mate Lovraka u Petrinji i na Sajmu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Sisku

Na školskom mednom doručku

Petrinja, 11. listopada 2022. – župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovali su u utorak, 11. listopada 2022. godine u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji na Školskom mednom doručku. Manifestaciji su se pridružili i zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Učenici i nastavnici škole pripremili su prigodni program kojeg je pratila izložba radova učenika drugih razreda nakon čega su učenicima uručeni prigodni medni pokloni, a svim sudionicima poslužen je medni doručak – palačinke i čaj s medom.

Sisačko-moslavačka županija na prvom mjestu u RH po broju pčelinjih košnica

Župan Ivan Celjak naglasio je kako se Sisačko-moslavačka županija nalazi na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po broju košnica, a u pčelarstvo ulaže 210 tisuća kuna kroz potporu „Pomoć pri očuvanju pčelinjeg fonda“.

„Ovakva manifestacija je značajna za razvoj svijesti o zdravoj prehrani i uvođenju meda u svakodnevnu prehranu, pogotovo kod djece. Manifestacija je značajna i za promociju naših pčelara, a u tome smo najbolji u Hrvatskoj, jer imamo oko 800 pčelara i 49.000 košnica. Sisačko-moslavačka županija će i ove godine subvencionirati kupnju nacionalne staklenke koja je vrlo važna našim pčelarima za plasman njihovog meda na nacionalno tržište, a sufinancirat ćemo i kupnju košnica“, rekao je župan Celjak.

Ministrica Vučković pohvalila je učenike i nastavnike OŠ Mate Lovraka za organizaciju današnjeg programa i prezentaciju edukativnih materijala o važnosti meda za zdravlje.

„Školski medni dan provodimo svake godine u prosincu i tijekom takvog dana prošle godine u ovoj školi, došli smo na ideju da se za učenike organizira edukativna izložba i Školski medni doručak. Danas smo naučili koliko su nam pčele važne i kako svi, počevši od sebe, moramo raditi na važnosti i značaju pčela za proizvodnju hrane i za očuvanje okoline i svijeta u kojem živimo“, rekla je ministrica Vučković.

Županija na raspolaganju poljoprivrednicima

Nakon Školskog mednog doručka, župan Ivan Celjak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetili su Sajam poljoprivrede i ruralnog razvoja u SMŽ koji se danas održavao u Sisku na prostoru Kranjčevićeve ulice, kod sata.

Dvodnevni program posvećen je upoznavanju javnosti s primjerima dobre prakse poljoprivrednika s područja naše županije, mogućnostima financiranja kroz bespovratna sredstva kao i ponudom lokalnih OPG-ovaca. Sajam je financiran bespovratnim EU sredstvima.

Župan Ivan Celjak istaknuo je važnost održavanja ovakvih manifestacije zbog informiranja javnosti, ali i razmjene informacija.

„Poljoprivredni sajam je prigoda upoznati našu javnost s aktivnostima u poljoprivredi, s aktivnostima naših OPG-ova, ali isto tako upoznati naše poljoprivrednike i OPG-ove s mogućnosti financiranja njihovih aktivnosti putem Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije i EU fondova. Sisačko-moslavačka županija će uskoro objaviti javni poziv za potpore u poljoprivredi, a ove godine smo omogućili putem Punog cekera našim OPG-ovima da prodaju svoje proizvode na vrhuncu sezone na Stradunu u Dubrovniku. Značajna je i linija beskamatnih kredita Sisačko-moslavačke županije  koji mogu koristiti i naši poljoprivrednici i OPG-ovci“, rekao je župan Celjak.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na prethodno razdoblje u kojem je uz pomoć napora hrvatskih poljoprivrednika i prerađivača iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno projekata ili dano potpora u iznosu nešto više od milijardu i tristo milijuna kuna, od čega je već isplaćeno milijardu i sto milijuna kuna.

„Sisačko-moslavačku županiju je uslijed posljedica od potresa trebalo posebno sagledati u kontekstu problema koji su došli pred njezine poljoprivrednike. U prvoj fazi smo najprije osiguravali odgovarajuću veterinarsku skrb, stočnu hranu, neophodnu prvu savjetodavnu pomoć poljoprivrednicima, pripremali projekte, isto tako programe potpora malih vrijednosti koje su pomogle tim poljoprivrednicima da otklone barem dio nastalih poteškoća i pokrenuli jedan investicijski ciklus odvojen iz Mjere 5. kako bismo obnovili ta gospodarstva. Do danas je ugovoreno 153 projekta“, rekla je ministrica Vučković.

U sljedećem programskom razdoblju putem Nacionalnog strateškog plana koji je poslan na odobrenje Europskoj komisiji, imat ćemo priliku na pametan, održiv i uključiv način iskoristiti nešto manje od 3 milijarde i 800 milijuna eura“, rekla je ministrica Vučković.

Na Sajmu poljoprivrede i ruralnog razvoja sudjelovali su Razvojna agencija SIMORA, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ, Pun ceker, LAG Zrinska Gora-Turopolje, Srednja škola Petrinja, Udruga za uzgoj golubova, peradi i kunića „Sisak 1971“ te OPG Puškarić i OPG Siniša Perko.

Sajam se nastavlja u četvrtak, 13. listopada u 10 sati u hotelu Panonija gdje će se održati panel rasprave i prezentacije za poljoprivrednike o mogućnostima financiranja.