Održana treća biciklijada ‘Pedalu okreni i Glinu pokreni’

U okviru Ružičastog listopada koji je posvećen borbi protiv raka dojke, Udruga za pomoć ženama oboljelim od raka dojke Sv. Agata Glina, a uz pomoć partnera – Grada Gline i Gradskog društva Crvenog križa organizirali su ove subote 15.listopada 2022.g. treću biciklijadu pod nazivom „Pedalu okreni i Glinu pokreni”.

Okupljanje građana, biciklista, djece, ali i starijih započelo u 9,30 sati ispred Hrvatskog doma u Glini. U 10 sati krenulo se na put u smjeru GORNJI VIDUŠEVAC – HRVATSKO SELO – TOPUSKO – VELIKA VRANOVINA. Organizator je za sudionike, prvih 80 prijava osigurao ruksak s prigodnim sadržajem – letak, majice, šilt kape i roza toalet torbica. Podsjetimo kako su sredstva koja su ovom biciklijadom prikupljena namijenjena ženama oboljelim od raka dojke s područja grada Gline Iznos kotizacije iznosio je 100,00 kn. Uz to, Udruga ima svoj mali štand na kojem su se mogle kupiti prigodne sitnice – fertuni, privjesci za ključeve i sl., a što je također namijenjeno za pomoć onkološkim bolesnicama.

Iz Gline bicikliste su na put ispratili gradonačelnik Ivan Janković te izaslanica sisačko-moslavačkog Župana Robertina Štajdohar,a uz osiguranje policije i pratnju djelatnika GD CK Glina . Šarenu kolonu je kroz maglu povela predsjednica Udruge  dr. Sanja Štingl Vlašić.

Neposredno prije starta, okupljenima su se kratko obratili dr. Štingl-Vlašić, gradonačelnik Ivan Janković i gđa. Robertina Štajdohar koja je između ostalog kazala: “Prije svega čestitam svim divnim ženama te svim ženama koje su se uključile u djelovanje Udruge Sv. Agata čija članica sam i sama. Kao njihova kolegica, prijateljica, prije svega moram reći da zaista velik trud ulažu kroz razne aktivnosti i razna događanja kako bi pomogle ženama onkološkim bolesnicama…”  Još jednom je pozvala sve žene  da se tijekom ovog mjeseca prijave i dođu na besplatan UZV pregled jer isti može spasiti život koji nema cijenu.

Čitavim, 15-ak km dugim putem uporni  biciklisti su vozili kroz maglu što nije bilo nimalo lako. Tek pred ciljem na Jelačić vrelu u Velikoj Vranovini bilo je bistrije pa se mogao vidjeti prekrasni, jesenskim bojama oslikan okoliš. Iako umorni, radosno su došli do cilja gdje su ih dočekali ljubazni domaćini na čelu s načelnikom Ivicom Kuzmićem. Turistička zajednica Općine Topusko bicikliste na cilju  dočekala vrućim kestenima, napitcima i zakuskom, a kasnije se nastavilo druženje uz kestenijadu. Bilo je dirljivo što su se na kestenijadi pridružili štićenici glinskog Doma za stare i nemoćne, a koji su na privremenom smještaju u Topuskom. Inače, ovo vrelo izvrsne pitke vode  rado je posjećivao ban Josip Jelačić pa se njegovim imenom naziva i danas. U planu je dovršetak uređenja lijepog izletišta na rubu šume.

Nije bilo lako organizirati ovu biciklijadu. Nije bilo lako ni odvoziti bicikl cestom koja vijuga, diže se i spušta, probijati se kroz maglu. Ali, kako obično kaže dr.Štingl-Vlašić – sve je borba, borba za zdravlje, za život. Jer karcinom se ne događa samo drugima…I malo toga može čovjek sam. Zato je radost cilja i druženje uz glazbu i miris kestena bilo dragocjeno. Možda danas bole svi mišići, ali proći će…Ostaje sladak okus pobjede i mnoge lijepe uspomene…Do dogodine opet…

Za PS-Portal Katica Gašljević Tomić