Covid i potres razrijedili Udrugu umirovljenika Petrinje: Pikado ekipi peto mjesto na županijskom natjecanju u Novskoj  

Novinar: Antun Petračić

Oko 3000 umirovljenika iz cijele Sisačko moslavačke županije učlanjeno je u središnju Maticu umirovljenika Hrvatske, a njihove su udruge u Glini, Lekeniku, Sisku, Sunji, Lipovljanima, Jasenovcu, po dvije u Popovači i Kutini, naravno i u Petrinji, te u Novskoj, iz koje su  ugostili vršnjake treće životne dobi na 17. županijskim sportskim susretima.

Nakon dvije godine stanke zbog epidemija korone, tako je nastavljeno popularno godišnje natjecanje penzića u kuglanju, šahu, kartanju bele i  pikadu, a za 2022. održano kao sastavnica višednevne proslave Lukovo u Novskoj, velike  svečanosti Dana Novske i nebeskog zaštitnika sv. Luke evanđeliste, kojem je spomendan bio jučer, 18. listopada.

Grad Novska i njihova domaća udruga umirovljenika, uz organizaciju Matice umirovljenika SMŽ i potporu Sisačko moslavačke županije, dočekali su sportaše iz ostalih sličnih udruga, a natjecanje su zajedno proglasili otvorenim  gradonačelnica Marija Kušmiš i župan Ivan Celjak.

-Naša je želja, ali i dužnost brinuti o vama, jer vi ste naši roditelji, naši očevi, mame, bake i djedovi, vi ste nas odgajali, othranili i brinuli o nama i na nama je da vam omogućimo što lagodniji život u vašim zlatnim godinama – kazao je I. Celjak i naveo niz aktivnosti i aktualnosti vezanih uz ovu populaciju ljudi (cijelo županovo obraćanje objavili smo ranije izdvojeno i zasebno).  

Početku 17. sportskog natjecanja nazočio je i Marko Badrić iz Petrinje, predsjednik Županijske zajednice sportskih udruga i saveza, a predsjednik Matice SMŽ Josip Vrbanac (čelnik je umirovljenika Gline) na kraju uručio pokale najboljima i zahvalnice svim udrugama.

Titulu ukupnog pobjednika dijele sportaši Petrokemije iz Kutine i Novske, a po disciplinama na vrhu su se poredali: kuglanje-Sisak, Petrokemija, Lipovljani, belot- Glina, Petrokemija, Lekenik, pikado – Popovača, Novska, Lipovljani, šah- Zlatna dob Popovača, Novska, Jasenovac.  

Koristeći nazočnost predsjednika sviju udruga, u Novskoj je odmah održan radni sastanak Izvršnog odbora Matice SMŽ s dogovorom o obilježavanju 1. prosinca, Dana umirovljenika Sisačko moslavačke županije. Svečanost će se održati u Topuskom, a u odnosu na ranije sadržaje sada će se proširiti nastupom umirovljeničkih pjevačkih zborova, glazbenika, autorskim recitiranjem poezije, kazivanja  proze i pokazivanja drugih vještina članova udruga iz općina i gradova. Župan Ivan Celjak potvrdio  je u Novskoj nastavak županijske tradicije Dana umirovljenika, a čelnici udruga preuzeli obvezu pripreme svojih učlanjenih.

I gradska udruga Petrinje u prosincu će imati izaslanstvo i sudionike programa, kao što je zastupana i na ovim športskim susretima. U pikadu su se natjecale predsjednica Rezika Krolo, dopredsjednica  Mirjana Modrovčić, tajnica Marcela Sigur i članica Nevenka Trputec, a osvojile su zlatnu sredinu – peto mjesto među 11 ekipa.

-Ranijih godina  imali smo momčadi i u ostalim disciplinama, redovno sudjelovali i osvajali visoka mjesta, a sada na ovim obnovljenim igrama nastupile smo samo nas četiri. Covid epidemija i katastrofalni potres uvelike su utjecali na rad naše udruge, razrijedilo se članstvo, dosta ih je umrlo ili su bolesni, a i raseljeni smo. Nemamo više ni prostorija, jer su u oštećenoj  zgradi na Trgu narodnih učitelja, a još nismo dobili obećani kontejner. Zainteresiranim članovima svaka tri mjeseca osiguravamo domaću svježu piletinu, a nas četiri članice uključujemo se u javne petrinjske gradske priredbe i manifestacije izlaganjem i prodajom kućnih radova, suvenira i ukrasa. Zadnji takav nastup Mirjana Modrovčić, Višnja Dejanović, Ivanka Pogačić, Nevenka Trputec i ja imale smo protekli vikend u gradskom parku na dva štanda za Petrinjsku kestenijadu – kazala je Rezika Krolo.