IZA SVAKOG RATA DOLAZI MIR

Nova svađa Predsjednika i Premijera ovog puta zbog obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Predsjednik kaže to nije naš rat i mi se tu ne trebamo istrčavati. Premijer slijedi politiku EU koja organizira obuku ukrajinskih vojnika. Građani su iznenađeni jer ih nitko nije obavijestio o tome, sve se saznalo iz stranih medija.

Ja smatram da bi bilo daleko bolje da umjesto kontigenta vojnika primjerice primimo 500 mirotvoraca koje će Hrvatska obučavati na uspostavi mira, onako kako smo mi na miran način reintegrirali zemlju i ljude u Istočnoj Slavoniji. Mi u tome jedini imamo pozitivno i veliko iskustvo. Jedini u EU, ali to ne koristimo.

Mir je jako teško i komplicirano graditi i za to treba znanje i iskustvo. Hrvatska ima barem 200 mirotvoraca koji su za vrijeme reintegracije Podunavlja odradili sjajan posao, a imaju znanja kako s prognanicima, kako napraviti pilot projekt povratka kući, kako osigurati mir i sigurnost s prijelaznom policijom, kako napraviti demilitarizaciju, kako provesti lokalne izbore, kako normalizirati odnose….Nitko taj naš hrvatski potencijal ne stavlja u funkciju. Naših 200 mirotvoraca mogu puno više pomoći nego oni koji će obučavati vojnike.