Satnice u HR i EU

Iako su nam plaće općenito i u 2019. jedne od najnižih u 🇪🇺, 🇭🇷 nije vidjela nikakve značajne priljeve kapitalnih ulaganja u zadnjih 30 godina. Ako usporedite sa Češkom🇨🇿 i Slovačkom 🇸🇰koje imaju veću cijenu rada, 🇨🇿 ima stock direktnih stranih ulaganja 5x veći od nas, dok 🇸🇰 ima 2x. Mi smo paradox za dobit Nobelovu nagradu. 🤓
U 2019. zaposlenici koji rade u EU-u primili su u prosjeku 23,9 eura bruto naknade za svaki sat koji su radili, u 🇭🇷 smo na 9 eura tj. 2.5x manji od prosjeka 🇪🇺.
Prvi razlog je vidljiv u samoj definiciji varijable:
Naknada zaposlenika definirana je (unutar nacionalnih računa) kao naknada, u gotovini ili u naravi (kao što je službeni automobil ili bonovi za obroke), koju poslodavac plaća zaposleniku u zamjenu za obavljeni posao; također uključuje plaćanja povezana sa socijalnim doprinosima (kao što su zdravstveni ili mirovinski doprinosi). Podaci prikazani na mapi odnose se na bruto (drugim riječima, prije oporezivanja) satnu naknadu u eurima.
Trebale bi usporediti ovaj graf sa neto satnom naknadnom tj. da ljudi zorno mogu vidjeti koliko plaćaju državu kroz poreze i doprinose u odnosu na druge, te koliko zauzvrat dobivaju natrag kroz socijalno, zdravstveno i mirovinsko.
Rezultati bi bili još gori, tj. bili bi još niže jer građani dobivaju još niže neto iznose.
Drugo, iako je cijena rada, čak i bruto, mi ne privlačimo kapitalna ulaganja. Isključimo ovdje Infobip i Rimac zadnje dvije godine, jer oni su naši i privukli su kapitalna ulaganja sa vrhunskim idejama. Ovdje govorim o selidbi kapitala iz razvijenijih država poput Njemačke, Francuske i Italije zadnjih 30 godina s svakim širenjem EUa. Kolege s instiuta istražuju upravo te alokacije kapitala, kad i zašto proces započinje. Nas nema nigdje na mapi, jeer druge države Istočnog bloka su privukle većinu direktni stranih ulaganja.
Najbolji primjer je 🇨🇿. Ako usporedite BDP per capita🇨🇿 🇮🇹 i 🇭🇷.

 1. BDP per capita 🇨🇿=$2,896 🇮🇹= $21,956 🇭🇷=$4 877(1995)
 2. BDP 🇨🇿= $26,849 🇮🇹=$35,625 🇭🇷=$17,399
  U zadnjih 30 godina 🇨🇿 je narasla gotovo 10x, 🇮🇹 ni 2x, 🇭🇷 oko 3.5x. Naravno, da je tu istvar konvergencije tj. već razvijene države imaju manje stope rasta jer kad si već razvijen teško je rasti po visokim stopama. Ali 🇨🇿 nas je gadno prešišala i diše za vratom 🇮🇹 koje je članica G7 tj.grupi najrazvijenijih država svijeta.
  Najveći trošak kapitala je kod nas trošak korupcije, birokracije i administracije kroz davanja i poreze.
  Treba liberalizirati državni i javni sektor JUČER, jer kuca nam nova svjetska recesija na vrata. Sindikati traže opet veće plaće za državni i javni sektor, njihove plaće će rasti a teret i ove recesije će biti na leđima privatnog sektora.
  Scenario koji gledamo već 30 godina i nitko da naapravi ikakve promjene…
  Tko preživi pričat će…