KAKO DALJE?

Ovu subote sam se rado odazvao na poziv prof.dr.emeritus Velimira Srića i g. Vinka Ćure i održao kratku prezentaciju svojeg viđenja odgovora na tri pitanja panela na II. CROATIA BUSINESS SUMMIT-u u prekrasnom Dubrovniku:

– Zašto Hrvatska stagnira?

– Kamo Hrvatska ide?

– Kako Hrvatska može bolje?

Ovo su moja razmišljanja, a trendovi parametara koje spominjem su u privitku.

Zašto Hrvatska stagnira?

Hrvatska stagnira jer su naše političke institucije (od Sabora na dalje) lošije od drugih s kojima se uspoređujemo.

Kamo Hrvatska ide?

Hrvatska ide prema dnu Europe po svim parametrima, ide ka materijalnom, duhovnom i demografskom osiromašenju i nestanku.

Po indeksima Svjetske banke i u usporedbi sa zemljama Europe, Hrvatska je pri dnu po neučinkovitosti države, regulatornoj kvaliteti, vladavini prava, glasu naroda, ponajviše, korupciji (vidite slajdove).

Kako Hrvatska može bolje?

Moramo poboljšati naše institucije (političke prvenstveno, pa onda i ekonomske) kroz izmjenu i provođenje (principijelno i jednako za sve) zakona i pravila.

Ljudski kapital, građani Hrvatske su iznad prosjeka u sportu, u vojnim uspjesima, ali i u digitalnim vještinama (Microsoft Digital Futures Index) i nije problem u građanima. problem je u postavljenim pravilima igre, procesima, nedostatku liderstva i elementarne ljubavi prema Hrvatskoj.

Smatram da Hrvatska ima odličan ljudski kapital i da bi mogli i morali puno bolje.

Inače, to su ključna pitanja na koja će znanstveno-razvojna inicijativa ZRIN sa svojim članovima pripremiti analize stanja i prijedloge koje ćete moći pratiti na našim panelima i prezentacijama pa nas pratite na

web stranici: www.zrin-institut.hr

i FB stranici https://www.facebook.com/udrugazrin

Facebook profil Damira Vanđelića