Dizel naš svagdašnji daj nam danas i ne dozvoli da mu cijena ode u nebo!

Autor: Aleksandar Olujić

Jebem ti sreću. Ja cijeli svoj život vozim benzince i baš kad sam nabavio dizlaša evo ti pičvajza. Putin nap’o Ukrajinu i sve o’šlo u tri… Plin poskupio deset puta, nafta skočila na preko sto dolara, ulje (jestivo) na dvajst kuna, kruh na deset, vele da su bravci već 18 kuna po kili žive vage, a Bog sam zna kol’ko ćemo plaćat struju ako prekoračimo limit potrošnje.

Najviše me boli cijena dizela. Znam da je to egoistično od mene jer dok ja razmišljam o punjenju rezervoara automobila mnogi građani ove zemlje razbijaju glavu kako će preživjeti od prvog do prvog prebirući posljednje kune u džepu. Ali, cijena dizelskog goriva itekako je i njihov problem. Dizel je gorivo koje pogoni kamione, autobuse, traktore i kombajne čineći znatnu stavku u troškovima te njegova cijena na kraju balade jako utječe na prodajne cijene svega onoga što kupujemo u trgovini ili na tržnici, ali i na cijene svih usluga.

Kada sam krajem prošlog tjedna čuo da će dizel drastično poskupiti nešto me steglo u grlu. Neće valjda, pomislio sam. Svejedno sam odmah otišao na pumpu i natočio rezevar do vrha. No. Jasno mi je, kao i svima drugima, kako to uopće neće riješiti problem. A, kako se uopće taj problem može riješiti? Naravno tako da Putin prestane napadati Ukrajinu i da se okonča rat zbog kojeg smo mu nabili sankcije i odlučili da nećemo od njega kupovat naftu i plin. Pošto gospodinu iz Moskve ne pada na pamet to napraviti, očito je kako rješenje treba tražiti negdje drugdje.

Nakon dužeg razmišljanja došao sam do zaključka da nam ovdje jedino viša sila može pomoći. Nema druge nego pomolit se svecu zaštitniku. Ali kojem? Tu je, naravno, sveti Kristofor, zaštitnik putnika, pa sveti Ilija Gromovnik i sveta Franciska Rimska koji su, između ostalog, zaštitnici automobilista, a imamo i svetog Eligija iz Noyona, zaštitnika konja ali i taksista i radnika na benzinskim crpkama kome bi se mogli obratiti za nebesku pomoć. Problem je jedino što izgleda nema nikoga posebno zduženog za dizel. Alternativa bi bila ufati se u pomoć nekih koji nisu sveci, ali se zato ponašaju kao bogovi kao što su na pr. Andrej, Viktor ili Ursula, a ako hoćete „izvući tešku artiljeriju“ onda je tu Joe.

Ja sam se odlučio na kombinirani pristup u vidu skrušene večernje molitve svima njima bez izuzetka, računajući da tako pokrivam cijeli sektor glede dizelskog goriva.

No, uzalud bjehu sve molitve moje.

Gledam u daljini ugasle rafinerijske baklje i pitam se: Da one još uvijek gore bi li bilo drugačije?