U Litvi otvorena izložba ‘Hrvatska arheološka baština’

U utorak, 25. listopada 2022. godine na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu otvorena je izložba „Hrvatska arheološka baština“ / „Croatian Archaeological Heritage“ Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbu je otvorila otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, gospođa Dunja Staničić. U svom pozdravnom govoru, dekanica Filološkog fakulteta prof. dr. Inesa Šeškauskiene osvrnula se na kvalitetnu suradnju s hrvatskim kolegama, naglasivši kako se na Fakultetu već godinama može studirati i hrvatski jezik, koji studenti često i rado odabiru kao predmet studija.

U sklopu otvorenja Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, održao je predavanje o arheološkoj baštini Hrvatske kojim je prisutnima približio hrvatsko kulturno nasljeđe predstavivši neke od hrvatskih najznačajnijih arheoloških nalazišta.

Izložbu publika može razgledati do 11. studenog 2022.  na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Vilniusu.

Izložba plakata „Hrvatska arheološka baština“ postavljena je u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, u suradnji s Filološkim fakultetom Sveučilišta u Vilniusu i Arheološkim muzejom u Zagrebu.

Na izložbi „Hrvatska arheološka baština“ povijesni spomenici i arheološki lokaliteti Hrvatske predstavljeni su na plakatima velikih dimenzija te tako posjetiteljima sugeriraju šetnju kroz hrvatsku arheološku baštinu. Izložba tematizira očuvanje nacionalne arheološke baštine, njezin značaj i ulogu u turizmu, ali i poveznicu sa zajedničkom europskom kulturnom baštinom.

S otvorenja izložbe ‘Hrvatska arheološka baština’ – foto izvor: Filološki fakultet Sveučilišta u Vilniusu