Priopćenje MOSTa nakon današnje županijske skupine

Sisak, 27. listopada 2022. – Koordinatorica Mosta za Sisačko-moslavačku županiju Luca Gašpar Šako reagirala je na ponašanje predsjednika Županijske skupštine SMŽ-a HDZ-ovog župana Ivana Celjaka na sjednici Županijske skupštine.

„Nedopustivo je kako se župan, HDZ-ov mladi lav ponio. Sve je počelo kada su vladajući prije aktualnog sata nametnuli temu koja nije uvrštena na dnevni red današnje sjednice, a oporba je istaknula da tako nešto nije statutarno, na što je župan Celjak mene kao oporbenu vijećnicu sa sjednice otjerati riječima “Marš van!”. Ovakvo sramotno ponašanje je demonstracija neke nove demokracije u RH“, rekla je Gašpar Šako.

„HDZ na svakoj razini pokušava pokazati silu i provodi samovolju. Vijećnici SMŽ u srpnju su prikupili potpise za tematsku sjednicu skupštine vezano za obnovu Banovine i Siska. Kako su krenuli godišnji imali smo razumijevanja pa smo Zahtjev predali u rujnu. Cijelo vrijeme pokušavali smo od stručne službe županije tražiti pomoć, suradnju pri izradi dnevnog reda, procedure, ali su odbijani. Na kraju smo

7. listopada zaprimili poziv za tematsku sjednicu Županijske skupštine za 20. listopada 2022. koja će se održati ni manje, ni više terenskim obilaskom (organiziranim prijevozom-autobus) potresom oštećenih objekata na području SMŽ. U povijesti održavanja sjednica županije, gradova, Sabora nije bila u autobusu i terenska. Sjednica služi za donošenje nekih akata, odluka, zaključaka, za traženje odgovora, za točno i decidirano predstavljanje vladajućih tko, što, kako i u kojim rokovima će nešto napraviti, odraditi. Na sjednici se vodi zapisnik. Ovo je cirkus i ruganje ne samo sa skupštinom već i građanima. 

Bez obzira na apele potpisnika Zahtjeva, HDZ se oglašava, predsjednik skupštine ne odgovara, ne javlja se na telefon, župan isto tako, stručna služba županije kaže da oni ništa ne znaju. Na Banovini i u Sisku ljude očekuje već treća zima u kontejnerima i kojekakvim nastambama. Vladajuće očito to ne zanima. Na Banovini još uvijek naši stari žive bez sanitarnog čvora, bez ikakve kuhinje, bez vode. Na sve to upozoravaju naši vijećnici ali pomaka nema. Nemaju nikakvu palijativnu niti dostupnu liječničku skrb, odsječeni su od svijeta jer nemaju prijevoz. Sela se doslovno prazne, namjerno i sustavno, kao i cijela Banovina. Ljudi samo žele odgovore i žele znati što se događa, jedino do sad što imaju pouzdano su obećanja, laži i ništa drugo. Mi nismo htjeli biti dio te cirkuske povorke jer to nije ono što smo tražili. Bez obzira na njihovu bahatost, sabotiranje, nelegalne tzv. sjednice, mi nećemo odustati i idemo sa novim Zahtjevom sve dok se ne sazove sjednica kakvu tražimo. Poručujemo Vladi i županiji, vama su građani cirkus, a nama su svetinja“, kaže Gašpar Šako.