Priopćenje predsjednika Županijske skupštine SMŽ, Mate Fofića, glede navoda Luce Gašpar Šako i Daniala Berdaisa

Poštovani čitatelji,

kao što je javnosti već poznato, na Županijskoj sjednici SMŽ održanoj u četvrtak 27. listopada 2022., zbio se događaj kada je navodno župan Ivan Celjak služeći se neprimjerenim rječima (“Marš van!”) naložio vijećnici MOST-a Luci Gašpar Šako da napusti sjednicu. Na to su odmah priopćenjima za javnost reagirali iz MOST-a i SDP-a, koja smo 27. listopada objavili u potpunosti na našem Portalu.
Kao reakcija na navode u izjavama MOST-a i SDP-a jučer je na našu adresu stigao e-mail predsjednika Županijske skupštine SMŽ, Mate Fofića, koji također prenosimo u cijelosti i u kojemu se tvrdi kako njihovi navodi ne odgovaraju istini te da se župan Celjak nije vijećnici obratio neprimjerenim riječima. Svoju tvrdnju g. Fofić potkrjepljuje audio snimkom sa sjednice.
Istodobno u e-mailu g. Fofić navodi kako sukladno Poslovniku nije dozvoljeno objavljivanje te snimke, no budući su sve sjednice Županijske skupštine javne i njima mogu prisustvovati novinari te kako nije zabranjeno snimati iste tako da ne postoji razlog zašto snimka ne bi smjela biti objavljena, tim više što je u interesu javnosti znati što se stvarno događalo. Također, napominjemo kako PS-Portal ne postavlja pitanje autentičnosti snimke već je samo prenosi javnosti onakvu kakvu smo je i dobili od pošiljatelja.

PS-Portal

Priopćenje za medije Mato Fofić – predsjednik Županijske skupštine

Poštovani predstavnici medija,

kao predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije obvezan sam reagirati na neistinite navode predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Daniela Berdais i vijećnice MOST-a Luce Gašpar Šako da joj se na sjednici Županijske skupštine obraćalo neprimjerenim rječnikom, a što je jučer plasirano u javnost.

Na samome početku sjednice, prije aktualnog sata, usvojen je prijedlog da se vijećnicima te našim sugrađanima daju informacije o stanju obnove na gradilištima bolnica, ambulanti, škola te domova za starije i nemoćne.

S početkom prezentacije o stanju obnove, započeo je igrokaz vijećnice Luce Gašpar Šako na način da počinje vikati, štoviše urlati, da neće ona to slušati i slično. Upozorio sam vijećnicu, no ona nastavlja s ometanjem rada sjednice te sam joj izrekao opomenu. Nakon što je nastavila s ometanjem tako što je hodala po dvorani, vikala i uznemiravala druge vijećnike, ponovno sam joj izrekao opomenu s oduzimanjem riječi. Vijećnica je nastavila ometati rad vijećnika i red na sjednici te sam joj izrekao mjeru udaljenja sa sjednice, sve sukladno Poslovniku. Budući da vijećnici ni to nije bilo dovoljno, nastavila je sa svojim „cirkusom“ te sam bio primoran prekinuti sjednicu.

Nakon neugodnog obraćanja prema prisutnim novinarima, vijećnicima, županijskim službenicima te galami prema županu i meni, župan joj se obraća sljedećim riječima, citiram, “Ili ćemo se ponašati civilizirano kako treba ili se nećemo ni ponašati“. Vijećnica, vidno uzbuđena, nastavlja s performansom, a župan ju traži da napusti prostor sljedećim riječima, citiram, „Izađite van”, te poziva mene riječima, citiram, „Ajmo van“ i daje mi znak rukom.

S druge strane, u izravnom javljanju preko facebooka, vijećnica Luca Gašpar Šako snimala je vijećnike, pročelnike, ravnatelje i uživo ih vrijeđala govoreći da su rektalni alpinisti i niz drugih uvreda. (https://www.facebook.com/1441336631/videos/626308199177370/)

Kad se udaljila sa sjednice, “cirkus”, kako ga nazivaju oni sami, nije stao. Dok smo mi radili, oporba je izašla s laži i klevetom te izrežirala medijsku farsu u kojoj je župan navodno rekao vijećnici “MARŠ VAN”. O kakvoj se „ozbiljnoj“ oporbi radi, dovoljno govori činjenica da su izmislili nevjerojatnu laž ne razmišljajući da se tijek sjednice snima.

Iz sjednice u sjednicu Županijske skupštine svjedočimo ometanju rada i reda na sjednici te narušavanju digniteta. Nekome je to možda prilika za politički igrokaz, no ovdje se donose važne odluke bez kojih se ne mogu realizirati projekti.

Uz važnu spomenutu odluku za vatrogasce, na dnevnom redu bila su i izvješća o radu svih onih ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi čiji su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici iznijeli veliki teret i odradili ogroman posao. Vijećnici SDP-a i MOST-a nakon sramotnog ponašanja u dvorani nisu glasali niti za jednu točku dnevnog reda, a time ni za te iste vatrogasce, točku vezanu uz obnovu, niti za izvješće o radu ustanova u kojima rade zdravstveni i nezdravstveni djelatnici.

Kao predsjednik Županijske skupštine dužan sam štiti dignitet predstavničkog tijela te izvijestiti javnost da župan nije izgovorio neprimjerene riječi što se jasno čuje na snimci sa sjednice Županijske skupštine.

O kakvom se spinu i namjernoj zamjeni teza radi, potvrđuje istup druge vijećnice MOST-a, gđe Lampert, koja se pred cijelom dvoranom ispričala za ponašanje svoje kolegice, pohvalila rad župana i suradnika.

U ime svih vijećnica i vijećnika, a u cilju održavanja digniteta Županijske skupštine, molim vijećnike oporbe Lucu Gašpar Šako iz MOST-a, te Srđana Marića, Danijela Kljapića, Dubravku Šurlan, na čelu s predsjednikom Kluba vijećnika SDP-a Danielom Berdais da se ispričaju javnosti, vijećnicima, zaposlenima u županijskom sustavu i prisutnim novinarima, zbog namjerno iznesene kolektivne laži u javni prostor i da mediji koji su prenijeli napisanu laž iz priopćenja SDP-a i MOST-a, objave ovaj demantij.

U prilogu dostavljamo i snimku “spornog” dijela i tražimo javnu ispriku zbog nanošenja štete ugledu Županijske skupštine i županijske uprave.

Snimka je dokaz istinitosti sadržaja ovog priopćenja, no sukladno Poslovniku nije dozvoljeno njezino objavljivanje.

Mato Fofić
Predsjednik Županijske skupštine