Fotografije: Tatjana Šaler-Olujić

Bože, koji si po svojem smilovanju dao pokoj dušama vjernika, podaj milostivo oproštenje grijeha svojim slugama i službenicama i svima koji ovdje i svugdje u Kristu počivaju, da se od svih krivnja odriješeni s Tobom bez kraja raduju. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Danas slavimo Sve svete (Sollemnitas Omnium Sanctorum) ili Svisvete, kako ovaj blagdan narod još voli zvati. Svetkovina je to kojom Crkva slavi sve svece, one koji su već kanonizirani, ali i one koji to još nisu.

Blagdan Svih svetih, kao spomen na mučenike, počeo se slaviti u IV. stoljeću i to najprije na istoku. Prvi spomen proslave Svih Svetih zabilježen je u Antiohiji gdje je slavljen u nedjelju nakon Duhova. U zapadnoj Crkvi najprije se spominje u posvećenju rimskog Pantheona u čast Blažene Djevice Marije i svih mučenika od pape Bonifacija IV., 13. svibnja 608. ili 609. godine. Blagdan se svetkovao u svibnju sve dok njegovo održavanje Papa Grgur III. (731.-741.) nije premjestio na 1. studenoga, navodno na zahtjev irskih redovnika, kako bi se poklopio s proslavom keltske Nove godine. Danas se ovaj blagdan u Katoličkoj i većini evangelističkih crkava, kao i u Anglističkoj crkvi, svetkuje 1. studenog, no u većini pravoslavnih crkvava još uvijek se proslavlja u nedjelju nakon Duhova.

U narodu se uvriježio običaj da se na Svisvete posjećuju groblja i spomenom na mrtve. Stoga su danas brojni vjernici pohodili groblja noseći cvijeće i paleći svijeće na grobovima pokojnika. I brojni su Siščani danas pohodili Gradsko groblje Viktorovac, odajući počast svojim pokojnicima.

Na ovaj dan se, zbog velikog broja građana koji posjećuju groblja, obično oko groblja stvaraju velike prometne gužve, pa je uvriježeno da se uvodi privremena regulacija prometa. U Sisku je to prošlih godina obično značilo da su za promet zatvorene Aleja narodnih heroja i Ulica Ante Kovačića, no ove je godine došlo do izmjene te je danas bila uvedena privremena regulacija prometa pri čemu je promet ovim ulicama od semafora na Strossmayerovoj do Rafinerije bio jednosmjeran dok je u drugom voznom traku bilo dozvoljeno parkiranje automobila. Vjerujem da su brojni vozači pozdravili ovu izmjenu.