Svi sveti – Dušni dan: Doći ću ti noćas u san, na obraz ću ti staviti dlan…

Tekst: Antun  Petračić

Foto: A. Petračić, Grad Petrinja

Jučer, na Svi svete (Sisvete) i danas na Dušni dan, sve naše molitve, misli, uspomene, poštovanje, sjećanja, dobrota, ljubav… usmjereni su na groblja i posljednja počivališta najmilijih koji više nisu s nama iz uže obitelji, drage rodbine, bliskih prijatelja, susjeda, sviju koje pamtimo po dobru…

Prvoga studenoga na blagdan Svih svetih slave se svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i onih koji to još nisu, a 2. studeni posvećen je sjećanju na sve mrtve, moli se za  duše i vječni spokoj pokojnika, odatle i naziv Dušni dan.

Na oba ova dana ustaljen je dolazak na groblja, uređeni i očišćeni grobovi ukrašuju se cvijećem i pale  svijeće, blagoslivljaju grobna mjesta, u kapelicama služe svete mise zadušnice.

Uz osobna sjećanja i uspomene na pokojnike, po grobnim pločama pisanim  porukama  pokazuju se osjećaji, tuga i ljubav prema umrlom djetetu, suprugu, ocu, majci, baki, djedu…

Na središnjem gradskom groblju sv. Benedikta  Petrinjci su obiteljska počivališta označili jednostavnim Mir Božji!, Tihi dom! Pokoj vječni!, ali i s podugim:

„Draga naša mama, draga naša bako, uvijek si govorila da anđeli nas čuvaju, a sada u to vjerujemo više nego ikad“

“Bog nas po svojoj volji uzima, rajska vrata otvara, mir Božji poklanja“

„Otišao si iz našeg života, a nikada nećeš iz našeg srca“ 

„Daleko u zvijezdama, ali zauvijek u našim srcima“

„Vrijeme prolazi, a uspomena ostaje“

„Doći ću ti noćas u san, na obraz ću ti staviti dlan, nježno te milovati po licu, neću pustiti suzu izdajnicu. Poljubit ću te u snene oči i tiho nestati u noći“

„Život je bio  ljepši dok smo ga živjeli zajedno, sada se tebi raduju anđeli. Svojom dobrotom izgradio si put do neba, tvoja neizmjerna ljubav i briga prema nama ostaje vječno u našim srcima, mislima i molitvama“  

Pozdravi u vječnost su i na njemačkom jeziku: „Lieben Alois…“ i „ In liebe“.

Svi sveti i Dušni dan obilježeni  su i  službenim programima, vijencima, cvijećem i svijećama, uz  molitvu ispod središnjeg grobljanskog križa sv. Benedikta. Uoči blagdana, ovakvu počast  poginulima, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima odali su izaslanici  Grada, Gradskog vijeća, MUP-a, nacionalnim manjina, udruga iz Domovinskog rata, civilne zaštite i političkih stranaka Petrinje.

Na Svi svete je gradsko vodstvo Petrinje, predvođeno gradonačelnicom Magdalenom Komes,  nazočilo misi na groblju sv. Benedikta i molitvi kraj križa, a prije toga u središtu grada, stavilo svijeću ispod spomen ploče Lauri Cvijić i Albinu Canjara, poginulih u razornom potresu.

Danas je  na periferiji Petrinje, uz grobišta u tzv. Žicinoj šumi blizu Nove bolnice, već tradicionalno na Dušni dan komemorirano žrtvama komunističko-partizanskih zločina,  više od stotinu  Petrinjaca nevino uhićenih, a tajno ubijenih i usmrćenim bez suđenja u proljeće i ljeto 1945. godine.  

U ova prva dva dana mjeseca studenoga ustalio se, barem jednom u godinu dana, dolazak do rodbinskih i obiteljskih  grobova izbliza ili podaleko nasljednika ili potomaka.

Tako jučer s groblja sv. Benedikta bilježimo nazočnost poznate osobe iz nogometa, „trenera svih trenera“  Miroslava Blaževića. Popularni Ćiro u Petrinji ima blisku rodbinu i Svi svete je proveo kod njih, a uoči svete mise   s mnogima se ispozdravljao. Prišli su  mu tako  Snježana i  Jasenko  Krovinović, roditelji Filipa Krovinovića, sada prvotimca Hajduka u Splitu, pa se podsjetili kako je upravo Ćiro kao trener NK Zagreba u prvu postavu prvenstvene  utakmice uveo tada mladog perspektivnog juniora.

Nama je pak slavni trener hrvatske reprezentacije kazao kako će unatoč zdravstvenih problema  ipak otići na Svjetsko prvenstvo u Katar. Preporučio je, uz ono njegovo poznato Sine moj!  pogledati TV film „Ćirina kronika“ iz serije „Varoški Amarcord“. Dokumentarac o njegovu ranom životu sinoć je premijerno emitiran na Prvom programu HTV.