Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ gostuje u Arheološkom muzeju Osijek (Trg SV. Trojstva 2). Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 10. studenoga 2022. godine u 17 sati. Izložba ostaje otvorena do ožujka 2023.

Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija? Odgovor na to pitanje daje izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja prikazuje nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Sisak, popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog  naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za daljnji prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, i ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija. Ova izložba predstavlja dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale kojima će se posjetiteljima dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.

Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagreb i Arheološki muzej Osijek
Autor izložbe: Ivan Drnić
Grafičko oblikovanje izložbe: Studio Šesnić&Turković