Završen projekt ‘Vezom, plesom i pjesmom kroz Banovinu od 7 do 97 godina’: Narodne nošnje na modnoj reviji u Hrastovici!

Novinar: Antun Petračić

Izvan gradskog područja Petrinje, u toj  cijeloj lokalnoj zajednici, nema ni jednog drugog mjesta kakva je Hrastovica. Povijesno, obrambeno, crkveno, političko, izletničko-turističko, društveno, i u svakom drugom, poznato je naselje. Hrastovica ima, što nitko nema u petrinjskim selima, čak pet udruga: iz  nogometa, vatrogastva, planinarenja, skijanja i folklora.

Ovi potonji svirači, plesači i pjevači okupljaju se u KUD-u Hrastovička gora, a već pomalo završavaju ovu 2022. i ocjenjuju više nego aktivan i sadržajan jednogodišnji rad. Za podsjećanje na mjesta i nadnevke zapaženog broja nastupa, gostovanja, izleta, ali i njihovih projekata, (među 14 zatraženih čak ih je 11 prihvaćeno i realizirano) bila je završnica zahtjevnog programa „Vezom, plesom i pjesmom kroz Banovinu od 7 do 97 godina“. S 15.000 kuna financira ga Ministarstvo kulture i medija (do sada isplaćeno 12.000 kuna), pa su kupljeni projektor s platnom i mobitel za foto-dokumentiranje njihovih aktivnosti te provedba u tri koraka: dvije osnovnoškolske učeničke kreativne radionice i završno prezentiranje cijelog etno poduhvata s podnaslovom „Otkud tebi djevojčice na ušima minđušice?

– Svi učenici u naša tri četvrta razreda moje OŠ Mate Lovraka u Petrinji iz krep papira izrađivali su crvene ukrasne ruže, a sada smo ovdje u našem Narodnom domu Stjepana Radića u Hrastovici organizirali završnu reviju narodnih nošnji i stručnu radionicu o povijesti nekadašnje tradicionalne seoske odjeće i obuće djevojčica i dječaka, mladih djevojaka, udanih žena i muževa, baka, djedova. Znanstveno predavanje, uz izravno pokazivanje i iscrpno opisivanje svakog detalja sačuvanih ili novoizrađenih prekrasnih crveno-bijelih lanenih nošnji, održala je stručna voditeljica ovog projekta, povjesničarka i etnologinja Slavica Moslavac iz Kutine. Za modele, „manekene“, imali smo članice i članove našeg hrastovačkog KUD-a i goste KUD-a Pokupljanka iz Bresta Pokupskog i KUD-a Tišinčani iz Tišine – kazala je prosvjetna djelatnica Ljiljana Sigur, predsjednica folkloraša u Hrastovici.  

Slavica Moslavac, kao iskusna, znana i cijenjena dugogodišnja ekspertica za ovu vrstu narodne baštine, u svom predavanju – demonstraciji nizala je prepuno sitnica i detalja o nošnjama za svaki uzrast, spol i dob. U izravnom razgovoru s folklorašima iz triju KUD-a još je više prošireno njihovo znanje o vrijednostima i značaju pučkog ruha, kojeg ovi zaštitari starine vole i čuvaju, a ponosno i dično pokazuju.

U Hrastovici je za to bila prilika na završnici susreta, kada je svako društvo izvelo kraći plesno-pjevački samostalni program, a prijateljima iz Tišine svojom glazbom „pripomogli“ tamburaši iz Hrastovice. Domaćini su premijerno pokazali i svoj najnoviji ovog ljeta snimljeni spot s pjesmom „Maro, Marice“, a predsjednica Ljiljana Sigur najavila njihovo gostovanje 20. ovog mjeseca u HTV-ovom Dobro jutro Hrvatska.