Tradicija se nastavlja: Ukida se krovna udruga Hrvatski domobran, Petrinja utemeljila novu samostalnu udrugu

Novinar: Antun Petračić

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Hrvatske nalazi se pred ukidanjem i prestankom djelovanja i organiziranog rada po svojim ograncima-podružnicama, pa je takva sudbina i dosadašnje udruge Hrvatski domobran Petrinje. 

Ipak, za područje našeg  grada nastavit će postojati ova povijesna domoljubna i rodoljubna organizacija, sada kao samostalna Udruga hrvatski domobran Grada Petrinje, sa svojim vlastitim OIB-om i žiro računom, te suglasna za buduće povezivanje i ujedinjenje sa sličnim udrugama koje će se u Hrvatskoj osnivati po novim pravilima svoga postojanja. Ovakve samostalne udruge već imaju Osijek, Popovača, Sisak i drugi gradovi.

„Nova“ Udruga hrvatski domobran Grada Petrinje upravo je zaživjela s utemeljivačkom skupštinom, koju je sazvao i organizirao poticajni odbor, a sve su odluke donijete jednoglasno i usuglašeno.

Članovi Skupštine tako su odlučili o osnivanju svoje udruga, prihvatili Statut i namjeru kasnijeg povezivanja s jednakim udrugama iz cijele Hrvatske, te izabrali službena tijela; upravni i nadzorni  odbor i stegovnu komisiju, a utvrdili su i postupak za upis u registar udruga.

U vodstvu Udruge je sedam članova, među kojima novi-stari predsjednik Mirko Putrić, dopredsjednici  Darko Dumbović i Željko Tonković, a u Upravnom odboru još Marica Đureković, Milan Šeničnjak, Vlado Hodalj i Juro Martić. U Nadzornom odboru su Vera Hodalj, Adrijana Nenadić i Dražana Milas, a u Stegovnoj komisija Ivan Đureković, Zdenko Kokan i Tomislav Kovačić. Kao osoba ovlaštena za zastupanje Udruge imenovan je predsjednik Mirko Putrić.

Utemeljenje Udruge hrvatski domobran Grada Petrinje pozdravili su i u ime tijela kojima su n  čelu, potporu obećali Robert Polanščak, predsjednik Gradskog vijeća i Mihael Jurić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana,

Novi-stari predsjednik Mirko Putrić na kraju je dodao detalje iz povijesti Hrvatskog domobrana osnovanog 1868., u vrijeme Austro-ugarske monarhije kao teritorijalne narodne domovinske vojske ondašnje Hrvatske i Dalmacije. Svoju ulogu imao je i u kulturi, književnosti i povijesti, a onaj tko zna što je Hrvatski domobran, neće ga nikada isključivo vezati za razdoblje 1941.-1945. godine.

-Mi nismo politička stranka, pa bez obzira na politička opredjeljenja, svi domoljubi s hrvatskim predznakom, imaju mjesto u Hrvatskom domobranu Petrinje – u redovno članstvo i na pomlađivanje njihovih redova pozvao je predsjednik (novo)osnovane udruge.

Kako su  još bez prostorija i adrese, osnivačka skupštinu održana je u dvorani Pastoralnog centra kardinal Franjo Kuharić pri župi sv. Lovre, a nazočio je upravitelj ove crkve prečasni Josip Samaržija.