Udruženje obrtnika Petrinje, Gline, Topuskog i cijele Banovine proslavilo svoj dan: Za  blagdan zaštitnice sv. Katarine iz kontejnera preselili u novu kuću, njihov Obrtnički dom!

Novinar: Antun Petračić

Sveta Kata, snijeg na vrata! Stara je pučka izreka kojom se uz spomendan ove svetice 25. studenog nagovješćuju hladni zimski dani i očekivani snijeg. Sveta Kata još nije donijela snijeg na vrata, dapače umjesto ovakvog vjerovanja, iz tmurnog i maglovitog petka, blagdana sv. Katarine Aleksandrijske, preko slične subote, ova nedjelja osvanula je sunčanim i lijepim kasno jesenskim, pred zimskim danom.

Umjesto hladnoće i snijega, Sveta Kata  je obradovala obrtnike i poduzetnike ovog kraja. Nova pozitiva  zavladala   je  među samostalcima Petrinje, Gline, Topuskog i cijelog  Pounja s Hrvatskom Kostajnicom i okolnim  općinama. Svi su oni strukovno  povezani u jedinstveno udruženje Petrinje, Gline, Topuskog i ostatka Banovine, a zajednički im je godišnji dan upravo 25. studeni, blagdan sv. Katarine, svetice-mučenice, koju štuju i slave odreda sve  crkve – rimokatolička, pravoslavna, anglikanska, luteranska…

Njene su oznake kruna, mač, palma, kotač, prsten, zaštitnica je đaka, studenata, pravnika, teologa, znanstvenika, ali i zanatlija, brusača, automehaničara, osobito sviju onih koji se bave kotačima. Zato su je petrinjsko-banovinski obrtnici-zanatlije uzeli za svoju nebesku zaštitnicu.

Za  proslavu ove 2022. godine sv. Katarini u čast dovršili su preuređenje  i  uselili u novokupljenu kuću u Supilovoj ulici u Petrinji, i tako dobili  prostrani jednokatni Dom za svoje cijelo udruženja. Time su nakon godinu i pol  iselili iz kontejnera od 16 m2,  privremenog i ne uvjetnog prostora, nakon u katastrofalnom potresu uništenja cijele zgrade i u njoj uredsko – društvenih prostorija na Trgu dr. Franje Tuđmana u  središtu Petrinje.

Svojoj svetoj Kati obrtnici su se zahvalili dolaskom na mjesto do Domovinskog rata povijesni znane  kapelice ove svetice u petrinjskoj  Radićevoj ulici.  Od  rušenja u  agresorskoj mržnji i neprijateljskoj  osveti  ostali su samo temelji nekadašnje zavjetne crkvice u Majdancima, a tu su obrtnici  podigli drveni križ i svakog 25. studenog podno njega stavljaju vijence, cvijeće i  svijeće. Tako je učinjeno i  na ovogodišnji dan njihove  zaštitnice, uz molitvu župnika sv. Lovre preč. Josipa Samaržije i podjelu prigodne  svete sličice s molitvom Katarini Aleksandrijskoj uz uvodne riječi: Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću…

U prizemlju novog Doma obrtnika  održan je  okrugli stol s aktualnom temom o stanju obrtništva u Petrinji nakon potresa. Predsjednica udruženja Snježana Prpić   odmah je navela kako je iza njih još jedna izazovna godina,  a za budućnost „smatramo da je hitno i neophodno donijeti program revitalizacije Grada Petrinje i područja cijele Banovine, koji će imati jasne ciljeve i smjernice razvoja u narednom razdoblju. Aktivnosti moraju biti usmjerene u  gospodarstvo, školstvo, zdravstvo, infrastrukturu i drugo, kako bi se riješili problemi nagomilani od početka  rata, a ne mogu   jednostavnim i kratkoročnim mjerama, jer takve kratkoročne, pojedinačne i sporadične nisu rješenje obrtnicima i poduzetnicima, s obzirom da oni svoje investicije i poslovanje planiraju dugoročno“, kazala je čelnica Udruženja.

Svoje osobne primjere iz vlastitog  poslovanja iznijelo je nekoliko obrtnika(ca), a izostali su generalna potpora, pohvale  i zadovoljstvo novim smještajem, pa glede toga opsegom poslova i usluga  u kontejnerskom naselju  Centar novog života na Sajmištu.      

Zahvaljeno je obrtnicima  iz cijele Hrvatske na skupljenim sredstvima pomoći poslije potresa, te značajnoj donaciji Hrvatske obrtničke komore, čime je  kupljen novi prostor. sada još u fazi opremanja, ali od 24. studenoga 2022. tajnica Udruženja radi u njemu.        

U zamalo dvije godine od potresa  potkraj  prosinca 2020., za cijelo Udruženje  obrtnika  povoljni su brojčani  podaci:  sada ih je 661, od kojih u Petrinji trenutno 455 ili 113 više  nego 29. XII 2020. Povećanje od osam obrta još se bilježi u Hrvatskoj Kostajnici, a smanjenje u Glini i Topuskom.   

„Jake snage“ obrtništva Hrvatske i Sisačko moslavačke županije nazočile su proslavi ovogodišnjeg Dana obrtnika. Grad  Petrinju je  kod  bivše kapele sv. Kate zastupao zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, na tematskom „okruglom stolu“ pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Davor Mazalin, a na  Skupštini Udruženja direktor Komunalca Željko Tonković. Došli su nova predsjednica Područne obrtničke komore Siska Ivanka Čačić, obrtnici iz Kaštela i Vrgorca i  ove godine pobratimljeni prijatelji iz Županje, gradonačelnik Gline Ivan Janković,  načelnik Topuskog Ivica Kuzmić, te početkom ovog mjeseca  novoizabrani predsjednik Hrvatske obrtničke komore   Dalibor Kratohvil…

Davor Mazalin je pozvao  obrtnike na javna savjetovanja i akcije pokrenute  iz grada, „moj ured i uredi suradnika otvoreni su vam da stalno dolazite“, kazao je,  a posebno naveo kako Grad, na žalost, nema strategiju razvoja, pa treba odrediti  planove i programe do 2027/2028.godine. „da pripremimo ciljeve, projektnu dokumentaciju, i ne budemo iznenađeni kada se nešto iznađe. Pri tome želimo i vaša mišljenja i prijedloge“ – pozvao je  D. Mazalin.

Na tematskom sastanku, a  također i na svečanoj sjednici Skupštine Udruženja, predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil izvijestio je o upravo održanom sastanku u Sisku o osnivanju Majstorske škole, za Hrvatsku i nositelja projekta Hrvatsku obrtničku komoru,  kapitalnom projektu od 60 milijuna eura, važnom zbog nedostatka kvalificiranog radnog kadra. Naveo je pozitivno za ovo Udruženje porast novootvorenih obrta od sedam posto, dok je to na razini Hrvatske oko 5,8 posto, a za  taj 41 novo otvoreni obrt spram zatvorenih postoji više razloga, prije svega novčano-poticajne mjere  samozapošljavanja. U ovoj krovnoj organizaciji obrtništva Hrvatske razmišljaju o osnivanju Fonda solidarnosti za hitne intervencije, a sredstva bi se akumulirala  iz HOK-a. područnih komora i osiguravajućih kuća.

–Ovdje kod vas u Petrinji impresionirani smo učinjenim poslije potresa. Vama treba Obrtnički dom, rado i brzo  smo pomogli iz HOK-a i udruženja iz Hrvatske, iz takve solidarnosti obrtnici Banovine  do sada su donirani sa  700.000 kuna, naveo je Dalibor Kratohvil na svečanosti sv. Kate i Dana udruženih  obrtnika Petrinje, Gline, Topuskog i ostalih između rijeka Kupe i Une.