U organizaciji SKD Prosvjeta i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska 2. prosinca 2022. u 18,00 sati u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku bit će predstavljena Na Drini ćuprija, monodrama temeljena na čuvenom romanu nobelovca Ive Andrića u izvedbi jednog od najpoznatijih srpskih glumaca, Tihomira Stanića.

Predstava se održava u sklopu ovogodišnjih Dana srpske kulture koji su u Sisku započeli 26. studenog u hotelu Panonija održavanjem Večeri pjesama i igara.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Roman Na Drini ćuprija je svakako najpoznatije, a za mnoge i najvrjednije književno djelo Ive Andrića, za koje je on 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Roman kronološki prati povijest mosta kroz stoljeća počevši s vremenom prije njegove izgradnje i završava s početkom Prvog svjetskog rata. Most je, pri tome, lajtmotiv, osovina oko koje se kreće život stanovnika bosanske kasabe. Djelo je jedna slojevita priča vrlo slikovito ispričana od strane naratora, dakle samog autora, koja čitatelja neodoljivom silom uvlači u živote aktera kroz čija usta pripovjedač istovremeno iznosi vlastite stavove i razmišljanja.

Tihomir Stanić na pozornicu donosi svoje dramsko viđenje Andrićevog romana.

Sticajem okolnosti, zakačio sam se za ovu ideju pre dvadeset godina. Radio sam te 1999. godine pet meseci po pet sati dnevno i na kraju savladao jednu celinu iz romana “Na Drini ćuprija”, koju sam zajedno sa dr Ljiljom Mrkić Popović priredio kao veče pripovedanja… Te rečenice Andrićeve usvojio sam, govorim ih s lakoćom vrlo često ped publikom, ali i u kafani bez ikakvog povoda… Pronašao sam u Andrićevom delu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju – rekao je jednom prilikom Stanić koji već više od dva desetljeća kazuje Andrićeve tekstove, a koji sam likom podsjeća na veikog književnika.

Tihomir Tika Stanić je srpski televizijski i pozorišni glumac i producent. Rođen je 17. studenog 1960. godine u Šeškovcima, BiH. Odrastao je u Kozarskoj Dubici, a sa 17 godina došao je u Novi Sad gdje je, nakon što je na prijemnom ispitu recitirao Ćopićevu Mala moja iz Bosanske Krupe, primljen na Akademiju umetnosti u klasu jednog od najznačajnijih srpskih kazališnih redatelja, prof. Dejana Mijača, da bi 1983. godine na istoj diplomirao.

Kazališnu karijeru je započeo u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od 1987. do 1995. bio je stalni član ansambla Ateljea 212. Do sada je ostvario više od 130 uloga radeći pritom, osim u spomenutim, još u praktično svim beogradskim kazalištima (Narodno pozorište Beograd, Pozorište Boško Buha, Beogradsko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Jugoslovensko narodno pozorište…) kao i u Subotici, Banja Luci, Podgorici, Vršcu. Također, impresivan je popis njegovih glumačkih ostvarenja na filmu i TV serijama. Zanimljivo je kako je tijekom svoje karijere tumačio uloge velikih pisaca: Ive Andrića, Stevana Sremca, Jovana Sterije Popovića, Branka Radičevića, Miloša Crnjanskog, Dositeja Obradovića, Jovana Jovanovića Zmaja… Osim u glumačkim okušao se i u producentskim vodama te je zajedno s bratom osnovao producentsku kuću Balkan film u Republici Srpskoj, a nekoliko godina poslije i Drina film u Beogradu. Osim toga od 2005. do 2007. bio je direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci.

Dobitnik je cijelog niza nagrada za svoj rad i jedan je od najnagrađivanijih srpskih glumaca.