KUD ‘Pokupljanka’ iz Bresta Pokupskog u subotu gostuje u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’

U subotu 3. prosinca 2022. godine KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog će u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska” predstaviti bogatsvo i ljepotu svoje narodne nošnje. Njihov nastup će se moći pratiti od 10,00 sati.

Nastup se ostvaruje zahvaljujući pozivu gospođe Monike Bradarić, urednice emisije Dobro jutro Hrvatska, kojem se KUD „Pokupljanka“ rado odazivao i s veseljem će predstavit svoj kraj, KUD i naše narodno blago.

Istog tog dana u društvenom domu u Brestu, a povodom dana naše zaštitnice sv. Barbare, po prvi puta će se predstaviti i nastupiti novoosnovana dječja skupina KUD-a.

Sv. misa  je u 18 sati, a poslije mise je nastup i ugodno druzenje u domu.

Kulturno umjetničko društvo “Pokupljanka” iz Bresta Pokupskog kraj Petrinje sa svojim je radom započelo davne 1979. godine. Tada je brojalo 40-ak članova.

Društvo ima iza sebe nastupe na brojnim značajnim smotrama folklora poput Đakovačkih vezova, Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, Smotre folklora u Pokuplju, Posavini, Banovini, Turopolju, Lici, Dalmaciji te Bosanskoj i Bijeloj krajini. Društvo je nastupilo i u inozemstvu, gostujući u Austriji, Mađarskoj, tadašnjoj Čehoslovačkoj te drugim europskim zemljama.

KUD „Pokupljanka“ je 2007. godine prestala s radom zbog ratnih i poslijeratnih okolnosti. No, želja, volja i sama ljubav prema plesu i folkloru ponovno je okupila seljane ovog divnog malog mjesta i tako se uz mnogo truda ponovno probudila “Pokupljanka”. KUD je iznova registriran 1. prosinca 2016. godine te sada broji oko 35 članova.