Komunisti

Three dimensional map of China in Chinese flag colors.

Ruski i kineski utjecaj u 🇭🇷 je ogroman i uskoro će se neke stvari otvarati i postati jasne. Nije slučajno da su Pelješki most gradili braća komunisti… Ne postoje slučajnosti…
Kada zovem ove naše lokalne pobornike njihovih politika komunistima, čisto više kao logički prečac političkog utjecaj i nekakve zezancije, onda to u ljudima evocira uspomene na Jugu… Pogotovo kod ovih starijih… Pa nemoj tako… Pa drug Tito ovo, pa drug Tito ono… E kako se bolje živjelo u Jugi… U Jugi nije bilo korupcije ko danas… Bolje se živjelo, itd. itd.
Mene se onda zove američki plaćenik, plaćenik EUa i/ili Zapada, zločesti kapitalist iako zadnjih 10 godina sam napravio u borbi za individualna građanska, politička i društvena prava i slobode više nego većina tih komunista zajedno, koji bi se btw. trebali boriti za slobode i prava malog čovjeka. No, ne šire oni tuđe utjecaj da bi građanima bilo bolje već samo “njima i njihovima”.
Svi mi ponekad evociramo sa sjetom nekakve lijepe uspomene iz prošlosti i to je lijepo, samo pitanje je koliko su te tvrdnje točne. Naravno, da svatko prenosi svoj subjektivni doživljaj stvarnosti i da bi došli do nekakvih objektivnosti potrebno je pogledati sumu individualni doživljaja.
Npr. to da je bilo manje korupcije u Jugi nego danas je netočna tvrdnja. Jedno je percepcija korupcije, a jedno je što sustav definira da je korupcija. Ako sustav nešto ne definira kao korupciju, normalno da neće ni postojati percepcija korupcije. Osnovni problem naše vlasti zadnjih 30 godina je upravo zato što se vladajući i dalje ponašaju kao da je CKSK. Nepotizam, dijeljenje poslova javnih nabava, državnih poslova rođacima i zapošljavanje preko veze smo uvezli iz bivšeg sustava. 22. prosinca 1990. smo donijeli Ustav 🇭🇷, ali običajno pravo iliti moral smo zadržali iz bivšeg sustava. Mi ne živimo Ustav 🇭🇷, već moral Juge.
Samo danas imaš puno veću slobodu medija koji pišu o korupciji i nekakvu quasi političku opoziciju, dok to nisi imao u bivšem sustavu. Po Carlu Saganu – ‘Nedostatak dokaza nije dokaz odsutnosti.’ Nažalost ove hipoteze kao i mnoge druge iz bivšeg vremena nećemo moći zbog nedostatka dokaza adekvatno validirati, jer u to vrijeme nije bilo ni slobode znanstvenog dokaza.
Kada nema znanstvenog dokaza, ljudi se ravnaju po vjeri u dokaz. Vjerujem da se bolje živjelo nekad nego danas. Vjerujem ovo ili ono tj. stvara se religija Juge. Dok nismo dokazali da Zemlja nije ravna ni centar Svemira spalili smo dosta neistomišljenika. Trebat će još dugo vremena da dokažmo neke krive mitove o Jugi.
Prvi saziv Hrvatskoga sabora 22.12.1990. donio je Odluku o proglašenju Ustava Republike Hrvatske čime je ispunio svoju ustavotvornu ulogu.
Uskoro će proći 32 godine od Ustava 🇭🇷 mi se i dalje ponašamo kao komunisti, a ne kao slobodni građani 🇭🇷.
Ponovo, bez uvrede komunistima, živio sam i ja skoro 7 godina u Jugi tako da sam i ja mala zločesta komunjara, samo sam slobodniji i usklađen s Ustavom 🇭🇷.

Dejan Kovač