Danas je sv. Barbara, zaštitnica Bresta Pokupskog: Prvi nastup folklornog podmlatka KUD Pokupljanka

Autor: Antun Petračić

Uh, kakva subota za mlade i odrasle u Brestu Pokupskom!

U tom prvom lijevom prekokupskom susjednom mjestu Petrinje za mlade i odrasle cijeli jučerašnji dan bio je posebno radno napet, uzbudljiv, stresan, užurban… programiran s vremenom i obvezama, u tremi i  neizvjesnosti… Na kraju – sve je  više nego dobro i uspješno okončano!

Brestovljani su, naime, prijepodne putovali u Zagreb i izravno se predstavili  u programu gledane HTV-ove emisije Dobro jutro Hrvatska, a sinoć doma slavili sv. Barbaru,  svoju nebesku zaštitnicu, kojoj je spomendan danas u nedjelju.

U studiju HTV-a  gostovali su članovi KUD Pokupljanka, a uz folklorni nastup odraslih i svirku svojih tamburaša, pokazan  je bogato popunjen stol s lokalnim delicijama kolača i slastica, kao i  mesne hrane s dodacima. Ove domaće specijalitete izradile su i osobno predstavile „kuharice“, članice KUD-a Emanuela Erstić i Marija Maniček, dok je djelovanje i povijest društva ukratko predstavio umjetnički voditelj Pokupljanke Darko  Hrnčević.  

Uz ostale zanimljivosti, najavio je  2023. godinu  kao  njihovu 100-obljetnicu osnivanja, opstalo uz  nekoliko prekida i stanki, a opet od 2016. obnovljenog rada i sada prvi put sa svojom vlastitom dječjom folklornim sekcijom.   Dio ove  nove skupine „pokazan“ je na televiziji, a prvi javni nastup održali su sinoć u seoskom društvenom domu.

Mali folkloraši  prvi puta javno su zapjevali  i zaplesali nakon prvog okupljanja sredinom lipnja ove godine, a nastavljaju tradiciju u čast sv. Barbare, kojoj je u Brestu posvećena grobljanska drvena kapela.  Prva crkvica datira  iz 1673. godine, a sadašnja je obnovljena i istog izgleda kakva je bila do srbočetničkog granatiranja i rušenja u jesen 1991. godine.

Uoči blagdana sv. Barbare u tom svetištu sinoć je misno slavlje predvodio Ilija Piličić, župnik iz Žažine, ali i upravitelj župa u Maloj Gorici ( s filijalom u Brestu), Starom Farkašiću I Šišincu. Svećenik je pritom blagoslovio male folkloraše, a oni su za svoje mame, tate, bake,  djedove, drugu rodbinu,  susjede, prijatelje  i sve nas ostale nazočne, izveli veseli program  plesa, pjevanja i  šaljivog dječjeg folklora.

– Prvu probu održali smo 22. lipnja ove godine, a od tada svi su ozbiljno prihvatili novu obvezu. To su djeca  članova  našeg KUD-a i ostalih iz Bresta, a jedno iz susjedne Male Gorice. Od najmlađe Marije iz vrtića, do osmašice Tinke, svi su osnovno školarci – kazala nam je Petra Hrnčević, voditeljica ove vesele, raspjevano-rasplesane skupine najmlađih iz Bresta. 

Novi članovi od sada su brat-sestra Marko-Martina, Patrik-Ante i Matija-Maja, te Tomo, Lucija, Tesa, Lucija…  Svi su oni premijerno  nastupili u izvornim narodnim nošnjama svoga Pokuplja, najviše toga  vrijednog tradicijskog ruha iz vlastitih obitelji  ili posuđenih po Brestu, još dodaje veteranka folklora Petra Hrnčević. Mlada djevojka s dugogodišnjim je stažom ovakvog kulturnog bavljenja započetog u Folklornom ansamblu Petrinjčica u Petrinji, a  sada s istom mjerom i elanom u rodnom Brestu Pokupskom.

Vrijednoj djeci na prvom iskoraku, a aktivnim odraslima na dosadašnjem i novom folklornom postignuću,  ujedno i blagdan zaštitnice sv. Barbaru, čestitao je zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo.