Poticaji

Razbijanje mitova – 🇭🇷 ne može “živjeti od poljoprivrede” iz prostog razloga jer uvozimo više hrane iz 🇪🇺 nego što izvozimo. To ujedno ima efekta i na našu inflaciju. Ne možemo kontrolirati cijene uvozne hrane, a domaća proizvodnja iako je tu gotovo da je nestala.
Kako je moguće da se se u sustav poljoprivrede od 90-tih pa do danas unese više od 40 milijardi kuna državnih poticaja za jačanje poljoprivredne proizvodnje, a da poljoprivredna proizvodnja padne sa 32 milijarde na svega 15-ak milijardi kuna.
Mi smo Harry Potter poticaja i subvencija – nestaju magično bez ikakvog traga…
Godine 2021. više od dvije trećine (68,8 %) ukupne EU trgovine poljoprivrednim, ribarskim i prehrambenim proizvodima bilo je između država članica EU-a (također se naziva trgovina unutar EU-a), što djelomično odražava pokvarljivu prirodu nekih proizvoda. Najveći trgovinski suficit unutar EU-a u 2021. za poljoprivredne proizvode, proizvode iz ribarstva te F&B zabilježile su Nizozemska (35,0 milijardi eura) i Španjolska (16,5 milijardi eura); veliki suficit za Nizozemsku odražava činjenicu da se roba uvezena iz cijelog svijeta ponovno izvozi u druge države članice EU-a. Nasuprot tome, Francuska (6,9 milijardi eura), a posebno Njemačka (22,8 milijardi eura) zabilježile su najveće trgovinske deficite unutar EU-a za poljoprivredne, riblje i prehrambene proizvode.
Najbolji primjer loše sprege politike i poduzetništva je nedavni primjer Agrokora, u koji su se godinama upumpavali naši novci tokom zadnjih 20 godina. Samo u 2015. godini Agrokor je dobio 200 milijuna kuna, a u 2016. godini skoro 150 milijuna kuna poticaja. Po riječima mojeg kolege mesara iz Slavonije – pa neće kod mene kupovati meso jer me vole, kupovat će tamo gdje je jeftinije! Dok su jedni dobivali poticaje, drugi su se sami borili na tržištu. Rezultat danas je propast malog i srednjeg poduzetništva na dušu Agrokora, kojeg smo na kraju predali u ruke stranaca.
Svi bi određivali Rimcu što da proizvodi i dijelili pamet, a nitko da pita što se dogodilo s Agrokorom.
U većini država građani bi zahtijevali odgovore, a jedno što mi radimo – zahtijevamo odgovore od svih drugih poduzetnika odgovore, a ne od onih koji su nanijeli štetu. Naravno uz blagoslov politike.
I to samo po društvenim mrežema. Prljavci će uskoro preimenovati “heroji ulice” u heroji društvenih mreža. 😇

Dejan Kovač