Širi se „Bio-grad“! U središtu Petrinje nestaje višestambena zgrada Turkulinova br. 15

Novinar: Antun Petračić

U svom zlu i nesreći koji nas prate, evo, domalo dvije godine, Petrinjci skloni šali i vickastom razmišljanju brzo su post potresno stanje i situaciju oko sebe opisali na svoj način.

Najveća u Petrinji skupina „išaranih“ kontejnera na Sajmištu, od službujuće vlasti nazvana „Centar novog života“, u puku je postala „Šaren-grad“. 

Zbog starosti kuća i njihove totalne razrušenosti, sada pusto, prazno i iseljeno središte Petrinje, po novome je „Bio-grad“.  

A budući Veteranski centar u bivšoj kasarni-vojarni i pokraj njega stambeno naselje u nastajanju,  osam betonskih zgrada s ukupno 128 stanova, već su znani kao „Tomin-grad“, po aktualnom podpredsjedniku Vlade RH i mjerodavnom ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

Do prije dvije godine glavno gradsko središte Petrinje, serijom razornih potresa u dva dana koncem  prosinca 2020. doista je pretvoreno u „Bio-grad“. Nismo voljni ni pobrojati sve one zgrade, kuće, pročelja, haustore, dvorišta, poslovne i uslužne izloge i dućane – kojih više nema. Izgled bivšeg središta je neprepoznatljiv, stravičan, depresivan, žalostan, a takva slika još nije gotova. Upravo je u tijeku rušenje još jedne oznake toga dijela Petrinje: trokatne stambene zgrade na adresi Turkulinova br. 15.  Po broju stanara-suvlasnika, to je treća takva divot zgrada u središtu Petrinje, uz one ranije uklonjene na  početku Gajeve ulice. Ova u Turkulinovoj u prizemlju uličnog prostora imala je i prostranu prodavaonicu s podrumskim skladištem, prvu samoposlugu u Petrinji otvorenu s dovršenom izgradnjom i useljenjem 1964. godine.

Ovaj tjedan nestaje takva zgrada, s lijeve strane ulice imenovane po petrinjskom prvoborcu, revolucionaru, sudioniku NOB-a Arturu Turkulinu. Državni inspektorat je pristupio „uklanjanju potresom oštećene zgrade po izvršnom rješenju o uklanjanju zgrade koja predstavlja neposrednu prijetnju sigurnosti i zdravlja ljudi“, navodi se u obavijesti stanarima-suvlasnicima. Početak rušenja tako je najavljen i u protekla tri dana, iako povremeno kiši ili rosi, okoliš gradilišta je obavijen bijelo-žutom ciglenom prašinom, počesto vrlo gustom. Dvosmjerni cestovni moto promet nesmetan je i neprekidan.

Dva moćna bagera, osobito onaj veći i jači s dosegom 37 metara u visinu (težak 83 tone), s lakoćom  „grebu“ odozgo i u bezdan  ruše  stepenice triju ulaza, hodnike, kuhinje, sobe, smočnice i sanitarije  sa svim ostavljenim namještajem i opremom života 30-tak obitelji. Tvrtka Joning iz Zagreba zgradu je „napala“ sa zapadne strane, iz parcele isto ovako nakon potresa uklonjene prve susjedne obiteljske kuće Kodrićevih. Došla je na red i sjeverna fasada, prema Vidoviću, a s istočne strane od oštećenja je zaštićena kuća obitelji Miffek.

Od utorka do danas u blizini zgrade koje nestaje, vidjeli smo očajne iseljene Petrinjce, a u razgovoru s njih nekoliko, saznali kako ne znaju budućnost svoga trajnog stanovanja. Zgradu su nastanjivali  suvlasnici s otkupljenim stanarskim pravom, ali ovdje su živjele i obitelji ili samci u najmu društvenog prostora. Sada su svi oni raseljeni posvuda, žive i u kontejnerima po Petrinji, a pogledavaju na nedaleko gradilište budućeg novog postpotresnog centra stambenog stanovanja.

O kriterijima useljenja i vrstama stanara  u tome novome, odlučivat će mjerodavni Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, dovršetak gradnje planira se iduće godine, a do tada će trajati neizvjesnost stanara-podstanara Turkulinove br. 15.

Jednako je takva nimalo znana stambeno-životna budućnost naših sugrađana iz uklonjenih  višekatnica u Gajevoj ulici br. 1. i 3.