Tradicionalni sajam Tominja u Petrinji: Za svakoga ponešto na štandovima u gradskom parku

Novinar: Antun Petračić

U ono davno, staro vrijeme nekadašnje građanske i pučke Petrinje godišnje su se ravnomjerna prema ustaljenom običaju održavala četiri obvezatna velika, važna i značajna sezonska gradska sajma: na  fašnički utorak, Veliki petak, Tijelovski petak, na Lovrenčevo i Tominje. Bili su to izuzetni dani za ondašnji naraštaj svih uzrasta Petrinjaca, a posebice brojnih trgovaca raznih zanata, obrta i fela koji su naveliko kupovali, prodavali, trgovali, razgledali, veselili se, slavili, pili i jeli…

Sjećanje na takav nekadašnji zimski sajmeni običaj  obnovljen je u sadašnjoj Petrinji, povratkom Tominja, nove prazničke ponude, zabave i razonode uoči Božića, a prema blagdanu sv. Tome apostola ( prije reforme kalendara).

Ove subote, 17. prosinca jednodnevno Tominje sadržajno se uklopilo u cijelomjesečni prosinački Advent u Petrinji 2022.  Na štandovima po glavnom gradskom parku, Strossmayerovom šetalištu, organizirao ga je Grad Petrinja, a svega i svačega ispod krošnji borova, visokog ginka bilobe i razgranatih starih dugovječnih petrinjskih lipa Ilirika moglo se kupiti, probati, degustirati, vidjeti, pogledati, popričati, pohvaliti, naučiti, čuti.

Zajedno s izlagačima trajao je i glazbeni program na montažnoj pozornici pokraj vodoskoka s gologuzim bakrenim dječacima na oklopima žaba kornjača. Prvi su ga prigodnim pjesmama uz harmoniku svoje voditeljice Luane Komlinović otvorile  članice Pjevačkog zbora Lira, a nastavile mlade snage i nasljednici naše Petrinje.

Nekoliko osnovno – školskih zadruga (među njima najudaljenija, čak iz Dvora, zaslugom dviju učiteljica-putnica iz Petrinje) pokazalo je bogatstvo maštovitosti, ideja i kreacija  polaznika svojih razreda. Opet je uvijek vesela, radišna, inovativna, složna i vrijedna družina  udruge Đeram iz Dragotinaca okupila masu posjetitelja. Nudili su tradicijske napitke svoje Banovine iz ovog dijela godine: obvezatnu kuhanu rakiju, bijelo i crno vino, gibanice od maka i oraha, fritule, po naški nazvane „kolači na masti„ zimsku „božićnu bundevu“, med, orahe i svega drugog poniklog iz njihovih voćara, vrtova, stanova, kuća i domova.  

Prvi puta na ovogodišnje Tominje izašli su mladi petrinjski poduzetnici, ekonomista Lovre Pogorilić i farmaceutkinja Irena Hrgović, udruženi par u proizvodnji rakije od kruške i šljive. U Blinji imaju dvohektarski šljivik sa 600 stabala, a kruške dobavljaju od tamošnjih domaćih ljudi, svaku vrstu pakiraju u raznovrsnu ambalažu, a za probu nutkanja svojih žestica od po 19 gradi jačine u današnje tmurno, kišovito i prohladno prijepodne ugrijali su grla i tijela  mnogih prolaznika.

Debi na ovom sajmu s unikatnim rukotvorinama keramike iz gline imala je i  Mirjana Žinić iz Siska,  povezana s Petrinjom preko poduke-radionice obrade gline kod mladog majstora nastavljača ove zanatsko-obrtničke struke Valentina Valenta. Slične umjetničke kreacije, ali likovno-slikarskog izričaja, pokazale su veteranke kista i boja  Edit Posavec i Ljiljana Nemer, stalne članice Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petrart.  

Svaka na svojoj strani parka, na štandovima sa svojim prepoznatljivim rukotvorinama, ni ovog prosinca  nisu htjele izostati  privremene stanarke kontejnerskog naselja u Centru novog života: uporne Kata  Šešerin  i Ruža Ratkić, obje vrsne vezilje i pletilje spretnih ruku i uvježbanih prstiju, s radovima nastalih u tim (ne)uvjetima.

Iz poljoprivredne djelatnosti cijelu lepezu vlastitih  obiteljskih domaćih proizvoda iz susjednog Brsta Pokupskog donijeli  su otac i kćerka Darko i Petra Hrnčević, a iz tehničkog polja demonstracijom uređaja i opreme sjećanja i uspomene na nekadašnje, vratili su marljivi i neumorni entuzijasti s pozivnim 9A1PET, oznakom Radio kluba Nikola Tesla. Osnovan je  još 1954., nakon poduže stanke opet obnovljenog 2017. i od tada stalno aktivnog rada, a sadašnji članovi osobno i letkom pozivali  u svoje redove „Proširi svoj svijet, postani radioamater“ i „Vidimo se !“

Već do večeri službujući djelatnici Komunalca Petrinje pospremit  će drvene štandove, a u središtu parka ostat će i nadalje drvena, posebnog izgleda i boje Kuća djeda Božičnjaka, u kojoj se s dobricom duge bijele brade i crvene odore rado fotografiraju djeca i mladež, a mi smo  zatekli vesele srednjoškolce i njihovu profesoricu.

Advent 2022. u Petrinji ide dalje: večeras u 19, 30 sati u župnoj crkvi  sv. Lovre predbožićni koncert održavaju mješoviti pjevački zborovi Židovske općine Zagreb i HPD Slavulj, sutra na večer na otvorenoj pozornici parka gostuje Trio Quatro…