Zdravstveni djelatnici Sisačko-moslavačke županije ovogodišnji dobitnici nagrade „Medicina“

Zagreb, 19. prosinca 2022.-u dvorani Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća prigodom proslave 105. obljetnice i Dana fakulteta.

Dodijeljene su tradicionalne nagrade MEDICINA u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude, a u čast i slavu medicine, čovjeka i humanosti.

Zdravstveni djelatnici Sisačko-moslavačke županije, koji su nakon razornih potresa sudjelovali u liječenju bolesnika, ranjenika te zaštiti zdravlja, ovogodišnji su laureati.

Potresi velike magnitude doveli su do oštećenja velikog broja objekata zdravstvenog sustava.

Iako se radilo u iznimnim uvjetima, radilo se s puno ljubavi i bez pitanja za sate. Hitno su odrađivani svi poslovi koji su tada bili nužni: liječenje oboljelih i stradalih, protuepidemijske preventivne mjere, cijepljenje stanovništva protiv COVID-19, osnivanje COVID odjela, zdravstveni nadzor nad kontaktima i sve ostale potrebne mjere.

Rezultat zajedništva svih sudionika je doveo do toga da se epidemija COVID-a 19 nije rasplamsala i da nije bilo izbijanja epidemija od zaraznih bolesti.

U ime svih medicinskih djelatnika i svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije nagradu je primio župan Ivan Celjak.

„ Ovo je veliko priznanje i ide u ruke velikih ljudi i sjajnih medicinskih stručnjaka Sisačko-moslavačke županije. Potres je nanio veliku štetu zdravstvenom sustavu kada govorimo o objektima, a okolnosti u kojima je radilo medicinsko osoblje su bile izazovne. Toga, 29. prosinca 2020. pandemija COVID 19 bila je u punom jeku. Osim što su se naši liječnici, kao i liječnici u cijeloj RH borili protiv virusa, u  20-tak sekundi uništene su zgrade u kojima su naši liječnici radili. Ostali smo bez zgrada Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja u Glini kao i bez zgrada Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, pulmologije i palijative u Petrinji. Ostali smo i bez bolničke zgrade Nove i Stare interne, pedijatrije u Sisku, teže su oštećene zgrade kirurgije i oftalmologije, ostali smo bez bolničke kuhinje i zgrade uprave. Ostali smo također bez zgrada Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo u Sisku, oštećena je zgrada Zavoda za hitnu medicinu. Teško je oštećena zgrada za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Odjel za dermatologiju i venerologiju u Sisku,  oštećeno je šest zgrada Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači.

Unatoč svemu naši liječnici su prije svega pokazali veliku ljubav prema čovjeku i poslu. Upravo zbog njih je održan zdravstveni sustav Sisačko-moslavačke županije i oni su nastavili pružati kvalitetne zdravstvene usluge na području primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Nova županijska uprava koja je preuzela dužnost u 6. mjesecu prošle godine kao prioritet postavila je upravo zdravstvo kao i obrazovanje.  U suradnji s Vladom RH omogućili smo svim liječnicima koji su ostali bez svojih zgrada, još prije godinu dana da rade u čvrstim, sigurnim i stabilnim  objektima. Pronašli smo zamjenske objekte koje smo uredili i opremili, a sve zgrade o kojima sam  govorio danas su u fazi radova cjelovite obnove.

Još jednom želim se zahvaliti svima koji ste prepoznali rad našeg medicinskog osoblja. Hvala vam u njihovo ime, jer to su divni ljudi“.