Lipa li si.

Uskoro svugdje u 🇭🇷 – prodana zemljišta, inozemni kapital, uvezena radna snaga i markica HGK koja kaže “Izvorno 🇭🇷”. Ček, ček… Pa to se već dogodilo….
Hrvati = velike patriote s najnižom vrijednosti “zemlje” u 🇪🇺. Kada bi se patriotizam mjerio s navijanjem za repke onda bi svakako bili prvi, no sport je sport, a život je život. Treba se baviti s stvarima koji nam unapređuju kvalitetu života.
Cijena zemlje, rada i kapitala kao inputi u proizvodnu funkciju ekonomije su vrhonaravni pokazatelji koliko stvarno volimo 🇭🇷 jer su pokazatelj kreiranja vrijednosti. Po cijeni zemljišta smo zadnji u 🇪🇺, po cijeni rada među zadnjima u 🇪🇺, a kapital nema kapacitet za bitku u globalnoj konkurenciji i sustavno je uništavan zadnjih 30 godina.
Cijena jednog hektara obradive zemlje u 2021. godini kretala se od niskih 3 661 € u prosjeku u Hrvatskoj do 47 290 € u prosjeku u Luksemburgu.
Ali zanimljivo da nas 30 godina dominatno vode desničari tj. oni koji se “kunu u rodnu grudu”, a upravo su tu rodnu grudu maksimalno devalvirali. U Slavoniji se već dogodilo, a događati će se i dalje – sistemsko iseljavanje 🇭🇷 građana i samim time rušenje cijene svih vrsta zemljišta. Nije to rat napravio, ovo je bio politički migrocid. Lokalni “moćnici” kupuju zemljišta za gotov ništa i preprodaju dalje. Nisu ovo teorije urota, ovo je naša stvarnost. Prošetajte malo Slavonijom, zjapi prazna.
I tako, nismo mogli sami pokrenuti poljoprivredu, ali bude netko drugi kroz 10ak godina. Doći će strani ulagači i uvoz radne snage.
A vi i dalje pjevajte Thompsona i bacajte se u lokal-patriotske ekstaze – e moj narode…
Uskoro će ostati samo Nepalci da pjevaju Thompsona.

Dejan Kovač