Pantelija is not dead

Autor: Marjan Gašljević

Od dvadeset ministara u Vladi Republike Hrvatske u aktualnom mandatu promijenjeno ih je dvadeset sedam. Pantelija, dakle, definitivno nije mrtav. Neki od tih dvadeset sedam „nesretnika“ protjerani su iz Vlade za to što su bili, po Premijerovoj priči, dobri. U stvari svi su bili dobri osim ove nesretne skakavice Tramišak koja je jedina odskakutala a da nije ništa zgriješila. Bar joj Veliki gazda nije spočitao niti jednu greškicu samo ju je otpratio onako, nježno, očinski; „Eto, žao mi je ali nekako Ti ne vjerujem.“ Je, toj simpatičnoj ženici svojevremeno su prijetili „potocima krvi“ i što sve ne još da bi se o tome tko, kako i zašto još uvijek mudro mućalo uz standard „institucije vrše izvide“. Jebiga, i ja vršim izvide u svom šajtoflinu od kada je uveden euro, pomoći, međutim, nema. Prazno do bola.

Simpatičnu Tramišak koja je otišla ne baš tako sretna smjenom ne izjasnivši se kao njezina kolegica Gabika da će u Saboru, u čije se klupe vraća, „dušom i srcem i svim umom svojim braniti tekovine revolucije, čuvati stranačko bratstvo i jedinstvo i glasati uvijek po svojoj savjesti kako joj naloži šef stranačkog kluba“, već mudru prešutjevši ovu „snažnu“ klauzulu stranačkih stradalnika.

Uz nju je otišao i „onaj“ Paladina. Šutke otišao kako je i došao i kako je radio nešto što vole zvati „obnovu“. Nebitno za njega i tako nije pripadao nikome.

Šok i vjeverica desila se najavom da će umjesto njega na čelo ministarstva onaj građanima simpatični „sljadoljedar“. Plenkovićev omiljeli kadar još iz Sanaderovih vremena kada je nosio tamo neke torbe za koje institucije, kao i oko „potoka krvi“ u slučaju Tramišak, nikada nisu utvrdili tko, što, kada i kako.

Danas je, eto, slučajno godišnjica i slavne spisateljice krimi romana Agathe Cristy koja bi, u svom svojem neprikosnovenom umijeću zapleta, vjerojatno odustala od famoznih Brankecovih torbi.

E taj Brankec, da upravo on, preuzima stvar u svoje ruke oko svekolike obnove. S nesretnim Paladinom otpravljen je i Hanžek tako da sada možemo očekivati, a bilo bi i logično, da mudri Premijer Brankecu priključi i onog zemljaka mu Lovru za kojeg se govorilo da bi i Greland preknjižio u Sejšele. Na koncu i struka su. Uz njihove vještine eto nam Banije/Banovine kao drugi red do mora. Savršeno za investitore. „Sagradite vikendicu u Malom Gracu tik do mora. Cjenjene ponude u inboks, Baćo d.d.“

Svjestan, kao i uvijek, naš omiljeni Andrej, premazan svim Briselskim mastima, i simpatijom spram hrvatskih građana koja je, dokazano, obostrana konačno je iznašao savršenu formulu da obnovu ubrza do ekstremnih brzina neshvatljivih ni Baći ni Komesici, a kamo li univerzalnom Šefu stožera Medvedu komu se i tako poslije 10 prijepodnevnih, kažu,  sve vrtoglavo ubrza pa je to savršenstvo od formule izbacio u javnost:

„Kada se građani područja pogođenih potresom dogovore žive li na Baniji ili na Banovini obnova će biti okončana.“

I tako su nastavili živjeti dugo i sretno hvatajući se za guše na radost dragog vođe i njegovih sljedbenika, a Pantelija, šapuće se, nije mrtav. Dapače, živi nikad življi.