Novinar: Antun Petračić

Ovaj utorak, 17. siječnja, spomen dan je sv. Antuna, Velikog, Opata, Pustinjaka, Zimskog, sveca u istočnoj i zapadnoj Crkvi, začetnika pustinjačkog i redovničkog života. Zaštitnik je bolesnih ljudi, osobito od vrućice, pa stoga još nazivan Ognjeni, te bolesne domaće stoke, zato na ilustracijama okružen svinjama, konjima, kravama, kokošima, psima, zečevima …

Iako mu je spomen dan usred ovog zimskog razdoblja, oduvijek se sv. Antun, Opat, Pustinjak, naveliko štuje, moli mu se i zavjetuje u petrinjsko-banovinskoj župi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, gdje je ipak mnogo poznatijem ljetnom svecu glavni godišnji blagdan 13. lipnja.

Ovo prijepodne na svečano Antunovsko siječanjsko misno slavlje u svetištu na vrhu brda s crkvom i samostanom, okupio se lijepi broj štovatelja ovog poznatog sveca. Nadaleko po okolici i duboko u dolinu, do brzo nabujale Petrinjčice nakon zadnjih obilnih kiša, dosegnuo je zvon crkvenih zvona, a kada je sat na tornju otkucavao točno 11 sati, ulaznom molitvom pet svećenika i vjernika u prepunoj crkvi, počela je blagdanska misna ceremonija. Predvodio je, prvi put ovdje na zimsko Antunovo, pater Ivan Utješinović, ekonom franjevačke provincije u Zagrebu.

U propovijedi je nazočnom puku prenio niz poruka iz pustinjačkog života svetog Antuna Opata, a tih je prepuno i naveliko, jer je današnji slavljenik u dubokoj vjeri živio i mudre Božje riječi širio punih  105 godina života.

Kao i uvijek na kraju slavlja, svima nazočnima uz oltar i po crkvenim klecalima, na dolasku i molitvi  svecu Opatu, zahvalio je radostan i ponosan upravitelj ove župe, pater Petar Žagar. Podsjetio  je još i na popodnevnu svetu misu, a pozvao nakon ove na okrepu kuhanim vinom kojeg daruje župa, i domaće kolače, u velikom broju i raznovrsnih tijekom jučerašnjeg ponedjeljka izrađenih u Pešćenici. Ispred crkve svoje slastice dijelili su supružnici Višnja i Mladen Gorenc, štovatelji ove župe i osobno zahvalni župniku pateru Žagaru.

A „njegova“ crkva i uz nju povezan franjevački samostan, odnedavno su ograđeni metalnim skelama s kojih je počela obnova oštećenja u razornom potresu prije dvije godine. Radovi će se zasigurno  protegnuti i do ljeta ove godine, a tada župa Hrvatski Čuntić „za pravo“ slavi svoga nebeskog zaštitnika, patrona sv. Antuna Padovanskog. 

Koliko  se za sada znade, uz ovo važno tradicionalno proštenje, povezat će se i 20. obljetnica djelovanja KUD-a Ćuntićanke, čiji su članovi danas popunili pjevački dio blagdanske svete mise.  Već ustaljeno od davnina, izvodili su se samo Božićni napjeva, jer kod sv. Antuna Čuntićkog tradicija Božića traje do blagdana 17. siječnja. Zato su ispred glavnog  oltara još uvijek složene velike raskošne unikatne jaslice, a s obje strane crkve stoje okućeni borovi i drugi znakovi proslave rođenja Isusa Krista.

Kada već spominjemo ovakav običaj toga svetišta i današnjeg nadnevka, zabilježili smo opet hodnju trojice muškaraca iz susjedne Hrastovice. Kroz Zelenu dolinu i uzbrdo u Hrvatski Čuntić došli su Juraj Radučević, Ivica Filipović i Milan Rokić, a na cilju hodočašća okrijepili se vlastitim bijelim vinom. Ovog puta u naprtnjači donesenog iz svoga podruma, prvi ga je točio J. Radučević.