Lijepi naši Apaši

Čudite se visokim cijenama i niskom životnom standardu?
I prije uvođenje Eura tj. od 2000. do 2020. gotovo cijeli Istočni blok je po ekonomskoj snazi prestigao 🇭🇷. 🧐
Dobro jutro 🇭🇷.
Možda da vam stvarno u “Dobro jutro 🇭🇷” emisiji ne pričaju već 20 godina slatkorječive pričice, ne bi bili ovdje gdje jesmo. Otvoreno, dnevnici, koje kakvi talk showovi sa “stručnjacima” nekako su pali u vodu kada smo se sreli sa prvom plaćom u Eurima i usporednim cijenama s drugim puno razvijenijim državama u 🇪🇺 – 🇦🇹🇩🇪 🇮🇹. Rekao bi narod – kako nam je euro dobro sjeo – ko budali šamar.😁
Te razlike u cijenama i plaćama su postojale i 31.12.2022, ali i u 2020. kao što vidite na grafu. Dok su druge države radile na reformama i liberalizaciji državnog/javnog sektora, mi smo dizali poreze, zapošljavali više podobnika i ojačavali snagu i poziciju države, ne tržišta. Još bi rekao da je to država koja prati Ustav🇭🇷, no to je interesna grupacija političkih stranaka koji ispred kvalitete, obrazovanja, zakona i Ustava su zadnjih 30 godina uvijek stavljale partijsku knjižicu. Moraš samo biti dio “kluba” i onda je sve moguće. Naprave vrhunskog poduzetnika od tebe, sjetimo se Agrokora koji smo prodali za džaba strancima. Hoćeš biti pjevač? Nema problema, svirat ćeš ti kod gradonačelnika na koncertima. Hoćeš biti ekonomski stručnjak? Nema problema, stavit ćemo te na televiziju, samo pričaj stvari koje mi želimo čuti. Hoćeš biti pročelnik u bolnici? Nema problema, samo kad bude treba zaposliti nekog iz stranke – budi spreman.
Uvukli smo u sve pore društva jedan najniži oblik homo vulgaris kohabitacije i svi prešutno igramo igru, jer nečiji ujak je zaposlen preko veze ili je baba dobila zemljište prek načelnika.
Jaka država, a ne tržište, stavlja u poziciju moći osobe koje NIKAD, ali pazite NIKAD tržište ne bi izbacilo van. Nek pokušaju ti isti prodati ulaznice za koncert dalje od Bregane ili svoju znanost na svjetskoj razini – znat će svoju vrijednost.

Stvorena je lažna hijerarhija, koja u društvu ne bi trebala postojati i koja daje kontrolu interesnim grupacijama na svim mikro razinama.
Ovo je plemensko uređenje, koje odgovara poglavicama, a ne Ustavu 🇭🇷. Hrvati mogu komotno promijeniti ime u Apache 🇪🇺a.

Dejan Kovač