Sjećanje na ljeto-jesen 2022.: Komlinovići iz Češkog sela za ‘mali zeleni raj’ nagrađeni vikendom na moru

Novinar: Antun Petračić

Kakve uspomene nosite iz 2022? Imate li lijepe, vesele, drage, ugodne, iznenadne, dobre, nezaboravne trenutke…? 

One tužne, žalosne, teške, ne dobro vrijeme, situacije i događaje za zaborav ostavljamo po strani, nikada se više ne ponovili!

Jedan vikend na moru s početka jeseni minule godine, predobro pamte Luana i Marjan Komlinović, starosjedioci Petrinje, nastanjeni u Češkom selu, godinama poznati po svojoj nagrađivanoj okućnici, s priznanjima Turističke zajednice Grada Petrinje, od četiriju županija u Hrvatskoj i drugih.

Oni su se u ljetu punog cvata, rasta i bujanja prirode prijavili na nagradni natječaj Smit Commerca, tvrtke koja svoj veliki centar ima u Zagrebačkoj ulici u Petrinji. O čemu se radi, kako je sve počelo, teklo i završilo, Komlinovići su opisali za vas, čitatelje PS portala.

„Jednog lijepog sunčanog dana vidjeli smo veliki plakat: Smit Commerce bira najljepšu petrinjsku okućnicu. Odlučili smo se prijaviti… Poslali smo mail: dvoje umirovljenika Luana i Marijan Komlinović usprkos potresu, koji im je prodrmao cijelo krovište kuće, kojemu je potrebna kompletna rekonstrukcija i dimnjak koji su sami ponovo sazidali, nisu napustili svoj mali petrinjski zeleni raj. Sve sami zidaju, kose, održavaju. Uživajte u pogledu, a možete nas i sami doći posjetiti. Lijep pozdrav!“ 

Uz ovaj opis priložili su nekoliko fotografija okućnice. Stribor, vodenica, vjetrenjača, drvena kućica, sjenica, krušna peć, pecana, stari klopotac za tjeranje ptica sa sočnih voćnih plodova te barski stol i stolice od starih bačvi – donijeli su pobjedu.

„Osvojili smo vikend u apartmanu s četiri zvjezdice, u Sv. Filipu i Jakovu. Tri dana uživali smo u prekrasnom apartmanu, predivnoj pješčanoj plaži, šetnjama obalom do Turnja, nezaobilaznom sladoledu, nezaboravnom vikendu i veselom druženju. Društvo su nam pravili unuk Lovro i kćer Iva. Eto, još jednom smo pokazali da se upornost i rad isplati“, ovog siječnja, na današnji prvi zimski snijeg u Petrinji, već sa nostalgijom na lanjsko ljeto sjećaju se tri naraštaja obitelji Komlinović.

„Drago nam je da i drugi cijene našu ljepotu, sav radni trud, skrb za prirodu i životni okoliš. Još jednom zahvaljujemo Smit Commercu na osvojenoj nagradi“- zaključuju u ovoj obitelji  o ljetošnjem uspjehu i jesenskom korištenju dobivenog besplatnog vikenda.

Iz ovog trgovačko lanca PS portalu dodaju kako su za 2022. prvi puta organizirali nagradnu igru, dosta im je Petrinjaca e-mailom poslalo fotografije svojih ukrašenih staza, travnjaka, dvorišta i ostalih vanjskih dijelova, a zbirnu ljepotu Komlinovićeve okućnice izabrali za pobjedničku.

Istovremeno s ovim tek novoosnovanim izborom Smit commerca, odvojeno je provedena stalna akcija „Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku“, dugovječno tradicionalno, započeto još 1996. godine, stručno ocjenjivanje Turističke zajednice Grada Petrinje.  Za posebne detalje i ukupnost okružja  Komlinovići su i ovdje nekoliko sezona dobivali nagrade, a lani izostali, ali dobili na drugoj strani.

Proteklog mjeseca, u sklopu programa Adventa u Petrinji 2022., na svečan način proglašeni su i nagrađeni godišnji pobjednici „za poticanje uređenja, podizanja kvalitete životnog i radnog prostora, te razvoja turizma na području Grada“, glavne ciljeve svoje akcije objasnili su u Turističkoj zajednici.  Njihovo tročlano povjerenstvo obišlo je, pregledalo i izdvojilo turističke objekte, turističku ponudu, zanimljivosti i osobe zaslužne za razvoj turizma. Pojedincima, OPG-ima, obrtnicima, ustanovama i drugima dodijeljeno je 27 priznanja, 13 zahvalnica i šest posebnih priznanja.